Index Vakbarát Hírportál

A lázadók közelítenek Kadhafi utolsó bástyáihoz

2011. szeptember 4., vasárnap 07:19

A líbiai átmeneti kormány közölte, hogy fegyveresei közelítenek Moammer el-Kadhafi megmaradt bástyáihoz, de ellentmondásos információk érkeznek arról, hogy ezek az erők milyen gyorsan haladnak.

Bár a NATO támogatta Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) vezetője többször is elmondta, hogy a vérontás elkerülésére hagynak egy hetet Kadhafi erőinek arra, hogy megadják magukat, az új vezetés fegyveresei két fontos város közelében már készek a támadásra. Kadhafi egyik szóvivője kijelentette viszont, hogy szóba sem jöhet a megadás, hozzátéve, hogy a legjelentősebb törzsi vezetők továbbra is lojálisak Kadhafihoz.

Az ÁNT egyik szóvivője Bani-Valid város közelében nyilatkozott. A sivatagban lévő Bani-Valid Líbia legnagyobb törzsének hátországa. Mint mondta, türelmük fogytán, ezért hamarosan kezdik a támadást. Kadhafi szülővárosa, Szirt mellett is hasonló türelmetlenség tapasztalható a volt felkelők körében.

Musztafa Abdeldzsalil, az ÁNT elnöke szombati bengázi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Kína akadályozza a külföldi bankokban befagyasztott líbiai vagyon felszabadítását. Mahmúd Dzsibril lázadóvezér ezért találkozott a kínai kormány képviselőjével, hogy magyarázatot kérjen Peking álláspontjára - tette hozzá.

Egyelőre nem tudni, hogy Kínának mi a kifogása. Kína ugyan nem ismerte el az ÁNT-t Líbia legitim vezetésének, de jelentős szerepet tulajdonított neki az ország jövőjében. Az ÁNT szóvivője szerint Kína azokat az érdekeit védi Líbiában, amelyeket Kadhafi uralma alatt szerzett meg. Samsziddin Abdulmola elmondta, hogy Kína csütörtökön hozzájárult ugyan 15 milliárd dollárnyi líbiai vagyon felszabadításához, de többhöz nem. A többi felszabadítását ahhoz fogják kötni, hogy érdekeik megmaradnak az országban.

Kuba bejelentette szombaton, hogy visszahívja líbiai nagykövetét, megszünteti tripoli diplomáciai képviseletét, és megismételte, hogy nem ismeri el az lázadók átmeneti kormányát. Elítélte a NATO katonai beavatkozását, amely hozzájárult Kadhafi hatalmának megdöntéséhez, és több ezer civil halálát okozta. Figyelmeztetett, hogy a NATO viselkedése hasonló körülményeket tud teremteni Szíriában egy küldő katonai beavatkozáshoz.

Rovatok