Index Vakbarát Hírportál

Tömegtüntetések, harcok Szíriában

2011. szeptember 30., péntek 16:37 | aznap frissítve

Tüntetők tízezrei követelték pénteken Szíriában az országát önkényuralmi módszerekkel vezető Bassár el-Aszad elnök távozását, a középső országrészbeli Rasztán városánál pedig folytatódtak a kormányerők és lázadó fegyveresek közötti harcok, amelyekben az elmúlt két napban hét kormánykatona halt meg.

A közép-szíriai Homsz tartomány székhelyének egyik peremvárosában, Halidíjában helyi lakosok által készített felvételeken látható volt, amint a tömeg azt skandálja, hogy "Szíria szabadságot akar".

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSHR) nevű nem kormányzati szervezet szerint a főváros, Damaszkusz mellett a déli Deraa, az északnyugati Idlíb, s a középső országrészbeli Hama és Homsz tartományban tartottak megmozdulásokat Aszad ellen. A katonák Homsz városában tüzet nyitottak a tüntetőkre, s közülük legalább hetet megsebesítettek.

Az OSHR szerint a Hama tartománybeli Kafar Zita faluban pénteken öt civil, valamint a hadsereg és a biztonsági erők összesen hat tagja vesztette életét a rendfenntartók és a hadseregből dezertált katonák összecsapásában.

Közben folytatódtak az összecsapások Rasztán városánál a kormánykatonák, illetve a lázadó fegyveresek és a hozzájuk csatlakozott katonaszökevények között. A szíriai állami hírügynökség elismerte, hogy az elmúlt két napban legalább hét katona vesztette életét a harcokban, 32 pedig megsebesült, bár a SANA hírügynökség azt hangoztatta, hogy a kormányerők is "nagy veszteséget okoztak" ellenségeiknek.

Az OSHR később közölte, hogy a kormányhadsereg több mint 250 harckocsival és páncélozott harcjárművel megkezdte Rasztán ostromát.

Ellenzéki aktivisták szerint kedd óta folynak heves összecsapások a kormányerők és a dezertőrök között Rasztánnál. Ez az első elhúzódó fegyveres konfliktus az Aszad-ellenes lázadás fél évvel ezelőtti kitörése óta. A szíriai hírügynökség pénteki jelentése annak (kormányzati) beismerését jelenti, hogy a lázadók heves ellenállást tanúsítanak, jóllehet a SANA a hivatalos álláspontot tükrözve csak "fegyveres terrorista csoportokként", nem pedig katonaszökevényként említi a hadseregből dezertálókat.

Rasztánból évtizedek óta toboroztak szunnita muzulmán újoncokat a hadseregbe, amelynek tisztikarát azonban az iszlám síita ágához tartozó, alavita vallási kisebbség tagjai uralják; az Aszad család is alavita, az ország lakosságának többsége viszont szunnita.

Rasztáni lakosok szerint legalább ezer dezertőr és helybéli fegyveres néz farkasszemet a harckocsikkal és helikopterekkel támogatott kormányerőkkel. Egy dezertőr mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy mindössze 100 (általában a tüntetők elleni tűzparancsot megtagadó) szökött katona harcol közel 600 fegyveres lázadó oldalán Rasztánnál.

A damaszkuszi kormány szerint több mint 700 katona és rendőr halt meg fél év alatt a szíriai összecsapásokban.

Az ENSZ adatai szerint a március közepén kirobbant, a szíriai kormányerők által elfojtani igyekezett lázadásban közel 2700 ember vesztette életét.

Rovatok