Index Vakbarát Hírportál

Szirt központját támadják

2011. október 9., vasárnap 15:00

Mohamed al-Fajed, az ostromlók egyik katonai vezetője úgy fogalmazott, hogy a Szirt délkeleti részén lévő nemzetközi konferenciaközpont teljes egészében az új líbiai hatalom erőinek a kezére került, ez pedig szabad utat nyitott a város bevétele előtt.

A bukott líbiai diktátor szülővárosát Tripoli hat héttel ezelőtti eleste óta próbálják ellenőrzésük alá vonni a felkelők, ez pedig nagyban akadályozta az ÁNT-t a választások kiírásában, illetve a demokratikus átmenet továbbvitelében. Szirt elfoglalása megteremti az ország fizikai egységét, mert a keleti és a nyugati országrészt összekötő tengerparti főútvonal közepén helyezkedik el. Az Átmeneti Nemzeti Tanács azt ígérte, hogy amint elesik a város, megkezdik a választások előkészítését.

Kadhafi megmaradt támogatói továbbra is ellenállnak Bani-Valíd egy részén, a Tripolitól 130 kilométerre délkeletre lévő sivatagi oázisban a forradalmi erőket a nehéz terep akadályozza az előrejutásban.

Liam Fox brit védelmi miniszter vasárnap ígéretet tett arra, hogy a NATO Szirt elfoglalása után is folytatja a légitámadásait mindaddig, amíg Kadhafi maradék erői veszélyt jelentenek Líbia népére.

Rovatok