Index Vakbarát Hírportál

Nem is fogták el Kadhafi egyik fiát

2011. október 13., csütörtök 13:18

A líbiai felkelők egyik katonai parancsnoka cáfolta csütörtökön, hogy elfogták a bukott líbiai diktátor, Moammer Kadhafi egyik fiát, Mutaszimot. A Kadhafi-fiú elfogását a líbiai hatalmat gyakorló Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) egyik magas rangú tisztségviselője jelentette be az előző nap.

Az ÁNT-tisztségviselő azt mondta szerdán, hogy Mutaszimot Moammer Kadhafi szülővárosában, az ostromlott Szirtben fogták el kedd este, amikor családjával együtt gépkocsival menekülni próbált onnan. Bengáziba szállították át, ahol már meg is kezdődött kihallgatása, tette hozzá akkor a tisztségviselő.

"Nem igaz, hogy Mutaszimot elfogták, de vannak olyan foglyaink, akik azt állítják, hogy Moammer Kadhafi Szirtben van" - mondta csütörtökön Viszám ben Ahmed, a szirti front egyik hadműveleti parancsnoka. Dzsalál el-Gallál, az ÁNT bengázi szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy nem tud Mutaszim Kadhafi elfogásáról.

Az ÁNT szirti harcosai csütörtökökön arról számoltak be, hogy előző nap a városban elfogták Hálid Tantus líbiai főmuftit, a Kadhafi-rendszer legmagasabb rangú muzulmán vallási méltóságát, aki a felkelés alatt mindvégig támogatta Kadhafit.

A lázadók az eddigi legnagyobb szabású támadást indították szombaton Szirt ellen, amelynek védelmét éppen Mutaszim Kadhafi irányította. Szirt teljes elfoglalása révén - ez már csak napok kérdése lehet - az ÁNT harcosai gyakorlatilag egész Líbiára kiterjesztenék ellenőrzésüket, két hónappal a főváros bevétele után.

Rovatok