Index Vakbarát Hírportál

Kadhafi utolsó órái

2011. október 20., csütörtök 23:14 | aznap frissítve

Már elfogása után érte a halálos fejlövés, miután kereszttűzbe került az őt szállító autó. Az ideiglenes miniszterelnök Mahmúd Jibril szerint Kadhafi nem tanúsított ellenállást, de körülötte zajlott a harc.

A líbiai felkelők ma reggel még úgy sejtették, hogy az üldözött diktátor már elmenekült a sivatagba, és ott próbálja megerősíteni maradék csapatait, írja az egymásnak részben ellentmondó nemzetközi beszámolókat összegző beszámolójában a CBS. Így Szirt városának utolsó, még el nem foglalt, alig néhány száz négyzetméteres területe ellen úgy indultak támadásra, hogy nem tudták: Kadhafi továbbra is ott van, ahova az előző napok harcaiban beszorították.

A Telegraph helyszíni tudósítója által összerakott valószínű forgatókönyv szerint a diktátor megpróbált kitörni ugyan, de nem sikerült, és egy csatornába szorult. A BBC-nek egy Mohamed nevű fiatal lázadó azt mondta: ő találta meg a csatornában Kadhafit, aki csak annyit mondott, ne lőjenek. De Mohamed szerint lőttek.

Az továbbra is zavaros, hogy a kitörési kísérlet pontosan mikor és hogyan zajlott, mindenesetre az, hogy Kadhafi, illetve erői egy konvojjal menekültek volna, több beszámolóban is visszaköszön. Francia közlések szerint a konvojt egy a NATO-kötelékhez tartozó Mirage-gép állította meg. Kérdés, hogy Kadhafi egyébként a konvojon volt-e, vagy végig az ostromlott területen maradt.

Mahmúd Jibril ideiglenes miniszterelnök magyar idő szerint este fél tizenegykor egy sajtótájékoztatón azt mondta: Kadhafi az elfogásakor teljesen egészséges volt, és fel volt fegyverkezve. Nem tanúsított ellenállást, hagyta magát kivezetni a csatornából. Ekkor találta el a jobb karján egy golyó. A sérültet felrakták egy teherautóra, Jibril szerint ekkor még nem volt más sérülése.

A tűzharc eközben folytatódott Kadhafi utolsó emberei és a felkelők között. Jibril részben a halottkém jelentésére alapozott beszámolója szerint a sérültet szállító teherautó épp csak megmozdult, amikor kereszttűzbe került. Kadhafit ennek során találta el fején is egy golyó. Azt egyelőre nem tudják megmondani, hogy a felkelők, vagy saját emberei találták el. Kadhafi néhány perccel azelőtt halt meg, hogy a kórházhoz értek vele.

Rovatok