Index Vakbarát Hírportál

Obama: Önök megnyerték a forradalmat

2011. október 20., csütörtök 21:50

Barack Obama amerikai elnök szerint Kadhafi halálával a líbiai nép számára lezárult egy hosszú és fájdalmas fejezet.

Az amerikai elnök magyar idő szerint csütörtök este nyolc órakor rövid beszédet mondott a Fehér ház rózsakertjében, ahol emlékeztetett a diktátor bűneire, majd kijelentette, a "Kadhafi rezsimnek vége, és a zsarnokság sötét árnyéka szerteoszlott". Mint mondta, ez egy hatalmas pillanat Líbia történelmében.

Obama biztosította arról az Átmeneti Nemzeti Tanácsot, hogy Amerika partner lesz a változásokban, ugyanakkor bejelentette, hogy nemsokára befejeződik a NATO líbiai küldetése. (A NATO főtitkára, Anders Fogh Rasmussen csütörtöki nyilatkozata szerint a hadműveleteket az ENSZ-szel és a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanáccsal összehangolva fogják beszüntetni. Hírek szerint a téma már akár pénteken a tárgyalóasztalokra kerülhet, amennyiben James Stavridis amerikai tábornok, a NATO európai erőinek parancsnoka ilyen értelmű előterjesztést tesz, azt akár már aznap jóváhagyhatják a tagállamok NATO-nagykövetei.)

Obama szerint a líbiai nép "egy hosszú és szeles út előtt áll" a demokrácia felé, majd hozzátette, "önök megnyerték a forradalmat" - írja a BBC. Az amerikai elnök beszédében figyelmeztette a népüket "vaskézzel" kormányzó arab országokat is, hogy előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz bukásuk, mint azt a líbiai példa is mutatja.

Amerika szinte utolsóként reagált a líbiai diktátor halálhírére, ennek hátterében feltehetően az állhat, hogy egyelőre nem tisztázott, Kadhafi pontosan hogyan vesztette életét. Az európai politikusok és az ENSZ főtitkára már órákkal hamarabb kommentálták az eseményeket.

Rovatok