Index Vakbarát Hírportál

Vége az önkényuralomnak

2011. október 20., csütörtök 18:05 | aznap frissítve

Európai politikusok szerint Kadhafi halálával véget ért az elnyomás és az önkényuralom Líbiában, és eljött végre az ország újjáépítésének az ideje. Amerika és a NATO még nem erősítette meg a diktátor haláláról szóló híreket.

A Moammer Kadhafi haláláról szóló hírek azt jelzik, hogy véget ért az önkényuralom és az elnyomás időszaka, amelytől oly hosszú ideig szenvedett a líbiai nép - hangsúlyozta csütörtök délután közzétett közös nyilatkozatában Herman Van Rompuy, az Európai Tanács, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Demokratikus átmenetet szeretnének

A brüsszeli állásfoglalás szerint Líbia most új lapot kezdhet saját történelmében, és elindulhat az új, demokratikus úton. Van Rompuy és Barroso felszólította a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsot, hogy törekedjen a széles alapokon nyugvó megbékélés folyamatára, ebbe vonja be valamennyi líbiait, tegye lehetővé az országban a demokratikus, békés és átlátható átmenetet.

Nyilatkozatot tett Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is, aki szerint "Szirt eleste a Kadhafi-korszak végét jelenti", Líbia immár "az Átmeneti Nemzeti Tanács erőinek teljes ellenőrzése alatt áll".

David Cameron brit miniszterelnök szerint a líbiai népnek most lehetősége van egy erős, demokratikus jövő építésére. Mindenkit arra kért, hogy emlékezzenek Kadhafi áldozataira, köztük a Lockerbie-merényletben elhunytakra.

Amerika kivár

Ban Kimun, az ENSZ főtitkára ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy nem a bosszú, hanem az ország újjáépítésének az ideje jött el. "A líbiai nép előtt megnyílt út  nem lesz könnyű, teli lesz kihívásokkal, éppen ezért minden líbiainak együttműködésre kell törekednie" - hangoztatta.

Angela Merker kancellár és a német külügyminiszter, Guido Westerwelle reményét fejezte ki, hogy az új vezetés a béke és a demokrácia útját fogja járni. Nicolas Sarkozy francia elnök szerint Kadhafi halála egy jelentős állomása annak a harcnak, amit a líbiai nép nyolc hónapja folytat.

A Vatikán csütörtök este bejelentette, hogy a líbiai nép törvényes képviselőjeként ismeri el az Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT). Moammer Kadhafi megdöntött líbiai vezető halála után a Vatikán azt reméli, hogy Líbia gyorsan a rendezett viszonyok útjára tér. "Egy ember halálának nem lehet örülni. Azt remélem, hogy ez az esemény az egyetértés és béke jövőjéhez vezet" - közölte Tommaso Caputo érsek, a Vatikán líbiai képviselője.

Martonyi János magyar külügyminiszter üdvözölte, hogy Szirt elfoglalásával az ÁNT az ország egész területére kiterjesztette fennhatóságát, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a bűncselekmények felderítésére, majd a felelősségre vonásra törvényes kereteken belül, jogszerűen kerüljön sor, és meginduljon a nemzeti megbékélés folyamata.  

Rovatok