Index Vakbarát Hírportál

Sor kígyózik Kadhafi oszló teteme előtt

2011. október 24., hétfő 14:51

A líbiaiak már a negyedik napon álltak sorban hétfőn, hogy lássák a néhai országvezető, Moammer Kadhafi oszlásnak indult tetemét a miszrátai piac hűtőházában. Délutántól már hiába.

A Kadhafi, valamint fia, Muataszim és volt katonai parancsnoka sötétedő holttestét őrző fegyveresek műanyag lepedőket tettek alájuk, hogy felfogják a szivárgó nedveket. Mivel a hűtőház ajtaja folyamatosan nyitva áll a sorbanállók miatt, a helyiség nemigen tölti be rendeltetését, nem képes meggátolni a testek gyors oszlását, és az azokat őrző fegyveresek már maszkokat osztanak a látogatóknak a bűz elviselésére.

"Isten példának állította a fáraót a többiek elé - mondta hétfőn az egyik sorbanálló, Szálem Saka, miután megszemlélte a holttesteket. - Ha jó ember lett volna, eltemettük volna. De ő maga választotta a sorsát."

Egy másik ember azt mondta, 400 kilométert vezetett, hogy lássa a tetemeket. "Azért jöttem, hogy a saját szememmel győződjem meg (a haláláról). (...) Minden líbiainak látnia kell őt." Az iszlám hagyomány szerint a halottat lehetőleg egy napon belül el kell temetni, de a jelek szerint ebből most kevés líbiai csinál problémát.

Az új hatalom, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) vezetője, Musztafa Abdel-Dzsalíl hétfőn bengázi sajtóértekezletén bejelentette, hogy "a nemzetközi kérésekre válaszul" bizottságot hoznak létre, amely kivizsgálja Kadhafi halálának vitatott körülményeit.

Délutáni frissítés:

Nem teszik ki a továbbiakban közszemlére Moammer Kadhafi holttestét - közölte hétfőn az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) egyik illetékese.
Az őrök bezárták a hűtőház ajtaját, ahol a négy napja megölt líbiai vezető, valamint  egyik fia és volt katonai parancsnoka holttestét őrizték, s ahol líbiaiak sokasága állt sorban, csak hogy saját szemével bizonyosodhasson meg Kadhafi haláláról.

Rovatok