Index Vakbarát Hírportál

Felgyújtottak egy francia szatirikus lapot

2011. november 2., szerda 07:40

Elpusztította egy Molotov-koktél a francia Charlie Hebdo nevű szatirikus lap szerkesztőségét, írja a BBC a francia rendőrségre hivatkozva. A támadás egy nappal azután történt, hogy a lap Mohamed prófétát nevezte meg a következő, Charia (magyarul saría) Hebdóra átkeresztelt száma főszerkesztőjeként. A lap arra reagált ezzel a húzással, hogy iszlamisták nyerték az első tunéziai szabad választást.

A Molotov-koktélt az éjszaka dobták a párizsi szerkesztőségre. Sérültekről egyelőre nincs hír. "Valaki egy Molotov-koktélt dobott a szerkesztőség épületére, és a tűz átterjedt mindenhova, nincs többé újságunk. Minden olyan felszerelés, ami az újság elkészítéséhez kell, vagy elégett, vagy elolvadt. Mától kezdve nem tudunk többé újságot csinálni, de mindent megteszünk azért, hogy a jövő héten már sikerüljön. Bármi is történjék, a jövő héten megjelentetjük az újságot. Szó sem lehet a visszavonulásról" - mondta az újság főszerkesztője, Charb a France Infonak. A rendőrök két férfit keresnek, akik nem sokkal a tűz előtt a szerkesztőség környékén bóklásztak.

A szerdára tervezett lapszám teljes egészében muszlimokról szól. A címlapképre ezt a poént írták: "100 vesszőcsapás annak, aki nem röhög", a hátoldalon pedig ez van: "<Igen, a muszlimoknak szabad nevetniük> - Mohamed". A címlap már hétfőn kiszivárgott, és természetesen indulatokat váltott ki, a Facebookon és a Twitteren is kitárgyalták.

"Azért, hogy méltósággal megemlékezzünk az Ennahda iszlamista párt tunéziai győzelméről, és arról az ígéretről, hogy a nemzeti változás tanácsa a líbiai törvenykezés elsőszámú forrásának a saríát tekinti, a Charlie Hedbo felkérte Mohamedet, hogy legyen a következő szám tiszteletbeli főszerkesztője" - nyilatkozta korábban az újság főszerkesztője az aktuális lapszámról.

"Azon gondolkoztunk, hogy mit tegyünk, hogy ne legyünk tiszteletlenek. Nem gondoljuk azt, hogy túl erősen provokáltunk volna. Úgy érezzük, csak a szokásos munkánkat végeztük. Ezen a héten annyi a különbség, hogy Mohamed van a címlapon, ami elég szokatlan dolog" - mondta a címlap kiszivargása után Charb, az újság főszerkesztője és grafikusa az AFP-nek. "Az újság csak egy aktualitásra akart reagálni, és nem szélsőségesként bemutatni Mohamedet" - mondta Charb még hétfőn.

A Charlie Hebdo honlapját is feltörték, angol és török nyelven a magazint támadó üzenetet tettek közzé rajta. Az üzenet ez volt: "Amíg a világ minden muzulmánja tiszteletben tartja a ti prófétátokat, addig ti folyamatosan az iszlám mindenható prófétáját szidjátok a gusztustalan és hamis karikatúráitokkal a szólásszabadság zászlója mögé bújva". A főszerkesztő csak ennyit reagált: "Valószínűleg ugyanazok a faszkalapok csinálták, akik rábaszták a Molotovot a Charlie-ra".

A Charlie Hebdo már 2007-ban is magára haragította az iszlám világot, mert átvette a dán Mohamed-karikatúrákat.

Rovatok