Index Vakbarát Hírportál

Zambia sem hajlandó letartóztatni Bush-t

2011. december 4., vasárnap 16:37

Zambia sem hajlandó letartóztatni George W. Bush volt amerikai elnököt, akit az Amnesty International (AI) kínzással vádol.

A zambiai média idézte vasárnap Csisimba Kambvili külügyminiszter, aki szerint országa csak abban az esetben venné fontolóra Bush letartóztatását, ha erre a hágai Nemzetközi Büntetőtörvényszék (ICC) kérné.

Az AI csütörtökön három afrikai országot, köztük Zambiát is felszólította arra, hogy kínzás vádjával tartóztassa le Bush-t. A jogvédő szervezet szerint elegendő bizonyíték van arra, hogy a terrorizmus elleni harc jogcímén Bush felhatalmazást adott kínzási módszerek alkalmazására, köztük a hírhedté vált, vízbe fulladáshoz hasonló hatást keltő  - waterboarding - technikára.

Októberben, mielőtt Bush Kanadába látogatott, a londoni székhelyű szervezet Ottawától kérte Bush őrizetbe vételét. A kanadai kormány  ezt elutasította. Februárban viszont Bush kénytelen volt lemondani svájci látogatását az AI kérése miatt.

Bush szerdán fejezte be zambiai látogatását, és vasárnap afrikai körútja következő állomására, Etiópiába érkezett. Addisz-Abebában arra szólította saját országát, hogy folytassa az afrikai országok megsegítését az AIDS és malária elleni küzdelemben.

Rovatok