Index Vakbarát Hírportál

Leleplezték egy brit lobbicég módszereit

2011. december 6., kedd 11:58

Nagy-Britannia egyik legnagyobb lobbizással foglalkozó vállalatának vezetőiről tárgyalás közben egy olyan videó készült, melyen arról beszélnek potenciális ügyfeleiknek, hogy a kormányzat legfelsőbb szintjeiig is képesek feljutni. Az Independent által a keddi napon közölt felvételt az Oknyomozó Újságírás Hivatalának (Bureau of Investigative Journalism) beépülő emberei készítették.

A videón Bell Pottinger munkatársai azt állítják, hogy egyenesen David Cameron miniszterelnökhöz is képesek eljutni egy kliensükön keresztül 24 órán belül. Állításuk szerint befolyásolni tudják továbbá William Hague külügyminisztert, Ed Llewellynt, Cameron kabinetfőnökét, és Steve Hiltont a miniszterelnök régi barátját, aki elsőszámú tanácsadóinak egyike.

Egyéb módszerekről is említést tesznek. Például képesek manipulálni a Google találatait az emberi jogilag negatív, erőszakra utaló tartalmak kiszorításával, illetve van egy csapatuk, aki a Wikipedia szócikkeit polírozza ki. Elhangzik az is, hogy a miniszterelnök közismertségének felhasználásával kritizálhatják az ő kisebb hibáikat leleplező nyomozásokat.

Az üzbég pamutipar képviselőinek adták ki magukat

A riporterek az emberi jogokat semmibe vevő, diktatórikus üzbég kormány ügynökeinek és az ország gyermekeket is dolgoztató pamutipari vállalatának képviselőinek adták ki magukat. A Freedom House 2011-es listáján Üzbegisztán végzett első helyen az elnyomó rezsimek közt.

Az üzbég pamutot rengeteg helyen bojkottálják, mert gyermekeket dolgoztatnak, ráadásul sokszor kényszermunkában.

A hivatal tíz londoni céget keresett fel inkognitóban. Ebből ketten visszautasították a megkeresést, hárman nem válaszoltak, de a maradék öttel sikerült felvenniük a kapcsolatot. A Bell Pottinger megbízása több, mint egymillió fontba került volna, ami 350 millió forintot meghaladó összegnek felel meg.

David Cameron öt éve és tavaly is fogadalmat tett a lobbitevékenység felszámolására, hogy ezzel elérkezzenek az átláthatóság korához, amikor tisztává válik, hogy ki vásárol hatalmat és befolyást.

Korábbi ügyfelek is szóba kerültek

Az idén júniusban és júliusban tartott tárgyalásokon a lobbicég vezetői rámutattak egy-két jelre, melyek miatt aggályos lehet az üzbég kormánnyal való együttműködésük. Különböző reformok bevezetését tanácsolták nekik. Nyíltan beszéltek a Sri Lankának és Fehéroroszországnak végzett munkájukról.

Tim Collins ügyvezető igazgató a tárgyalás során azt mondta, hogy a konzervatívok kampányközpontjában a miniszterelnök mostani kabinetfőnökének felettese volt, és még a miniszterelnökkel is munkakapcsolatban állt 20 évig. Egyikük Nagy-Britannia legbefolyásosabb lobbicégének nevezte a Bell Pottingert.

A kérdésre hogy az üzbég elnök és Cameron közt lehetséges lenne-e egy találkozó lebonyolítása, a cégvezetők azt mondták, hogy semmi akadálya a dolognak. Később Collins egy esetleges végcélnak nevezte a találkozót abban az esetben, ha Üzbegisztán érzékenyebb lenne az emberi jogokra.

A cég elnöke egyébként Margaret Thatcher korábbi média tanácsadója, Lord Tim Bell. A tervezéssel és mérnöki munkákkal foglalkozó Dyson nevű cég nevében például sikerült elérniük, hogy David Cameron tárgyaljon a kínai miniszterelnökkel. Ezzel megszüntetve a cég és Kína közötti konfliktust.

Collins azt is tanácsolta, hogy találkozzanak Daniel Finkelsteinnel, a The Times egyik vezető újságírójával, aki a miniszterelnök közeli barátja. Ő ugyanis bárkivel leül ebédelni, még ha nem is ért vele egyet. Finkelstein erre azt reagálta, hogy ha az illető demokráciaellenes nézeteket képvisel, akkor könnyen zárt kapukkal találhatja szemben magát.

A világhálót manipulálják, tévéket feketítenek be

A Wikipedia átírásával, és függetlennek tűnő blogok indításával is képesek a közvélemény befolyásolására. Ezek a blogok pozitív tartalmakkal és megfelelő kulcsszavakkal előre kerülhetnek a Google keresési listáiban.

A Google listáinak befolyásolásával egy észak-afrikai pénzek átutalásával foglalkozó cégnek is képesek voltak keresztbe tenni. Állításuk szerint a pénzügyi cég egyik munkatársát még Guantanamóba is elvitték, mert összefüggésbe hozták az Al-Kaidával.

Egy másik módszert is ismertettek. Politikusokat használnak fel egyes médiumok befeketítésére. A Channel 4-t például sokan nem szeretik, ezért könnyen ellenük fordíthatóak egyes politikusok.

A lobbicég vezetői azt is hozzátették, hogy olyanokkal nem tudnak együttműködni, akikkel nem értenek egyet, illetve olyanokkal sem, akiken nem látnak legalább egy minimális változást. Fehéroroszországgal is megszakították a kapcsolatot.

Rovatok