nono

Index Vakbarát Hírportál

Atomerőművek után leskelődött a CIA-drónja

2011. december 8., csütörtök 20:12

Az Iránban múlt héten lezuhant lopakodó CIA-drón feladata az iráni nukleáris létesítmények feltérképezése volt, egy intenzív megfigyelési program keretében – közölte csütörtökön a The New York Times külföldi hivatalos személyekre és amerikai szakértőkre hivatkozva, akiket tájékoztattak a programról.

Iránnak az afganisztáni bázisokról kiinduló, nagy magasságból történő megfigyelése az egyik legtitkosabb hírszerzési művelet, amelyről amerikai tisztségviselők nem kívánnak nyilatkozni. Az SR-170-es, Sentinel típusú pilóta nélküli repülőgép lezuhanása azonban - amely hivatalos iráni források szerint az afgán határtól több mint 225 kilométerre történt – leleplezte a programot.

A Lockheed Martin által gyártott, denevérszárnyú drón, amelyet először 2009-ben az afganisztáni Kandahár repülőterén észleltek, az Irán ellen folytatott, egyre agresszívebb hírszerzési program része, állították a lapnak volt és hivatalban lévő tisztségviselők. A művelet aktualitását alátámasztotta az az Izraelben kibontakozott nyilvános vita arról, hogy vajon nem elkésett-e már katonai csapással lelassítani Iránnak a nukleáris fegyver kifejlesztésére tett erőfeszítéseit.

Tom Donilon, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója novemberben a Brookings Intézetben kijelentette: Washington "eltökélten munkálkodik" azon, hogy felderítsen és leleplezzen minden új, nukleáris vonatkozású iráni erőfeszítést, s hogy azokat nemzetközi ellenőrzés alá kényszerítse.

Az irániak szerint a drónt Kásmar város közelében találták meg. Az egyik teheráni verzió szerint a gépet lelőtték, egy másik szerint az iráni hadsereg feltörte annak irányítórendszerét. Az Afganisztánban harcoló nemzetközi katonai koalíció vasárnap arról számolt be, hogy Irán valószínűleg arra a "fegyvertelen felderítő repülőgépre" bukkant rá, amelynek egy Nyugat-Afganisztán feletti küldetés során nyoma veszett. Amerikai források szerint a drón műszaki hiba miatt zuhant le.

Az RQ-170-es drónoknak kulcsszerepük volt Oszama bin Laden pakisztáni rejtekhelyének felderítésében. A The New York Times szerint nem kizárt, hogy Irán más országokkal, így Oroszországgal és Kínával is meg fogja osztani a birtokába jutott, fejlett haditechnikát. Szakértői vélemény szerint a gép legértékesebb része a kifinomult érzékelő rendszer.

Amerikai tisztségviselők szerint felmerült az az elképzelés, hogy visszaszerezzék, vagy megsemmisítsék a drónt, de erről az akció kockázata miatt végül lemondtak.

Csapdát állítottak

Irán azt állítja, hogy "elektronikus csapdát" állítottak annak a pilóta nélküli amerikai repülőgépnek, amelyről vasárnap még azt jelentették be, hogy lelőtték. A televízióban be is mutatták csütörtök este a felderítő eszközt, amely úgy tűnik, érintetlen állapotban van. A kétperces felvételen iráni illetékesek vizsgálgatják a gépet. A csapdáról a nagy hatalmú forradalmi gárda légvédelmi parancsnoka, Ami Ali Hadzsizadeh tábornok tett említést. Elmondta azt is, hogy az RQ-170 Sentinel típusú drónt két állomásról kezelték műholdas kapcsolat útján. Az egyik állomás szerinte Afganisztánban, a másik az Egyesült Államokban van.

John Kirby, a Pentagon szóvivője közölte, hogy katonai és más tisztségviselők tanulmányozzák az iráni felvételeket, de érdemben nem kívánta kommentálni azokat. "Nem fogunk beszélni az ilyen missziókról és ezekről a képességekről" – mondta Kirby. George Little, az amerikai védelmi minisztérium sajtótitkára kijelentette: a Pentagon nem fogja megerősíteni, hogy a képeken valóban az amerikai drón látható-e.

A teheráni külügyminisztérium tiltakozott a gép behatolása miatt. Bekérették az amerikai érdekek képviseletét ellátó Svájc nagykövetét, akinek az útján "kompenzációt" követeltek az amerikai kormánytól a provokációért, amely "ellentétben áll az összes nemzetközi jogszabállyal". A kárpótlás mibenlétét a televízió nem közölte.

Az Afganisztánban harcoló nemzetközi erők (ISAF) korábban kiadott közleménye szerint az irányítók "elvesztették az ellenőrzést" a lopakodó képességgel bíró drón felett, amely "Nyugat-Afganisztán" felett teljesített feladatot.

Rovatok