Index Vakbarát Hírportál

FT: Cameron Orbánnal töltötte az éjszakát

2011. december 9., péntek 13:14

„A baj furcsa hálótársakat alakít ki” – írja a Financial Times Beyondbrics blogja az éjjeli uniós tárgyalásokról. A lap szerint David Cameron meg fog lepődni pénteken, hogy az éjszakát Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel töltötte, miközben a többi huszonöt kormányfő máshol gyűlt össze.

Bár a csehek és a svédek szintén kétségeiknek adtak hangot az uniós szerződések módosításával kapcsolatban, Nagy-Britannia egyetlen igazi partnere jelenleg a saját útját járó magyar kormányfő, írja az FT blogja.

A focitól a nemzetállamig

„A nyílt beszédű vezető nincs híján sem az észnek, sem a politikai ravaszságnak, mint ahogy nem is hezitál gyors tanácsokat adni. Így gyakorlatilag bármilyen témában, a futballtól az európai nemzetállamok jövőéig, sokat mondhat Cameronnak” – írja a bejegyzés, ami emlékeztet arra, hogy Orbán profi futballcsapatban is játszott.

„Mindketten konzervatívak és mindketten olyan országokat képviselnek, amik elvesztettek egy birodalmat az elmúlt évszázadban, bár az még a jövő zenéje, hogy Cameront mennyire fogják érdekelni Orbán történetei Nagy-Magyarországról” – írja a blog.

A bankokon összeveszhetnek

Viszont ha Cameron a londoni City pénzügyi központi pozícióját szeretné megerősíteni, Orbán nehéz szövetségesnek bizonyulhat. A bejegyzés emlékeztet arra, hogy Orbán különadóval és a végtörlesztéssel járó hatalmas veszteségekkel sújtotta hazai bankszektorát.

A nemzetközi bankok, amik a hazai bankrendszer nagy részét adják, mérgesek, és sokan a tevékenységük visszafogásával reagálnak az intézkedéskre (a lap még nem tudhatott róla, de az Erste épp pénteken jelentette be, hogy bezárja magyarországi fiókhálózata negyedét). Bár brit bank nincs a magyarországi elégedetlenek között, a londoni irodáikon keresztül mégis eljuthat a hangjuk Cameron füléig.

Nagyok a kihívások

"A gazdaságpolitikáról szóló párbeszéd szintén nehézkesnek bizonyulhat" – írja a blog. Bár majdnem mindenki kihívásokkal küszködik, addig Magyarországon ezek nagyobbak, mint máshol: Orbán Viktor, miután tavaly kipaterolta az IMF-et, most kénytelen volt visszatérni hozzá, segítséget kérve.

De a legrosszabb Cameron számára, hogy „Magyarország, nos, nem túl nagy”. A tízmilliós népességével az EU 18. legnagyobb gazdasága, az egy főre jutó jövedelem az uniós átlag 63 százalékát teszi ki. Az Egyesült Királyság önmagában az EU termelésének 13,8 százalékát adja, Magyarországgal együtt 14,5 százalék. „Erről ennyit” – zárja bejegyzését a blog.

Rovatok