Index Vakbarát Hírportál

Szétverték a kormányellenes tüntetést Kairóban

2011. december 16., péntek 20:27

Ketten meghaltak, legalább 170-en megsérültek a tüntetők és a rendőrség összecsapásában Kairóban. Az összecsapás akkor robbant ki, amikor a rendőrök többeket letartóztattak a kormány székháza előtt tüntetők közül.

A letartóztatásokra válaszul a tüntetők megrohamozták a rendőröket, kövekkel dobáltak. A rendőrök vízágyúval és levegőbe leadott lövésekkel válaszoltak, illetve visszadobálták a köveket. A jelek szerint a rendőrök nem csak a levegőbe lőttek, a két halottat lelőtték.

Három gépkocsi és több sátor kigyulladt.

A székház előtt táborozó mintegy 150 fős csoport meg akarja akadályozni, hogy a katonai tanács által beiktatott átmeneti kormány tagjai megkezdhessék a munkát. Pénteki akciójuk során azt kiáltozták, hogy "Le a katonák uralmával!" Az elmúlt hónapban tüntetők és rendőrök összecsapásaiban több mint 40 ember vesztette életét az egyiptomi fővárosban.

A legfelsőbb katonai tanács februárban, Hoszni Mubarak elnök megbuktatása után vette át a hatalmat. Egyiptomban ezekben a hetekben új parlamentet választanak, amelyben valószínűleg az iszlamista Muzulmán Testvériség pártja, a Szabadság és Igazságosság alkotja majd a legnagyobb frakciót.

Rovatok