Index Vakbarát Hírportál

Előállították a minszki félmeztelen tüntetésről tudósító újságírókat

2011. december 19., hétfő 21:06

Előállított a fehérorosz rendőrség hétfőn több újságírót, akik félmeztelen ukrán nőknek a titkosszolgálatok (KGB) székháza előtt tartott tüntetéséről tudósítottak - jelentette telefonon a francia hírügynökség egyik előállított fotoriportere.

Az újságírók a Femen ukrán mozgalom aktivistáinak a tüntetéséről tudósítottak, akik ezúttal Minszkben vetkőztek le az országot 1994 óta vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenka elnök egy évvel korábbi, vitatott körülmények között történt újraválasztásának évfordulóján.

A meglepő akcióikról ismert mozgalom aktivistáinak sikerült elmenekülniük, de legalább hat újságírót, közöttük két nyugati média képviselőit előállították.

Az AFP fotoriportere szerint a rendőrök nem indokolták meg, miért állították elő őket, ehelyett megpróbálták kitörölni gépeikből az általuk készített fotókat.

A Lukasenka újraválasztásának évfordulóján tüntetők közül Minszkben legalább harminc embert vett őrizetbe a fehérorosz rendőrség. A főváros központjában, Minszk főterén az ellenzékiek gyertyákkal és bebörtönzött társaik arcképeivel vonultak fel. A rendőrség gyors rohammal vetett véget az engedély nélkül rendezett tiltakozó akciónak. A Veszna jogvédő csoport szerint a letartóztatottak közül sokakat ütlegeltek a rendőrök.

Rovatok