Index Vakbarát Hírportál

Fokozódik a Brüsszel–Budapest-harc

2012. január 17., kedd 20:49

Levette a kesztyűt az EU, jogi lépéseket tettek az új magyar alkotmány ellen - írja a Washington Post arról, hogy az Európai Bizottság ma bejelentette, három ügyben kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen.

A téma érezhetően izgalomban tartja a világsajtót. A Washington Post szerint a mai döntéssel az EU és Magyarország harca a demokratikus jogok körül immár nyílt csatává vált. A lap idézi Orbán Viktor hivatalát arról, hogy "nem engedjük, hogy a nemzetközi baloldal hazug vádakkal támadják Magyarországot".

AZ EU fokozza a nyomást Magyarországon, írja a Telegraph. A brit lap szerint a bizottság emelte a téteket azzal, hogy tényleg megindított az eljárást. A nemzetközi közösség elítélte Orbán Viktort és a Fideszt amiért olyan intézkedéseket vezettek be, melyek fenyegetik a média, az igazságszolgáltatás és a központi bank függetlenségét.

Budapest Brüsszel ellen címmel számol be a fejleményekről az Economist blogja. A poszt szerint a mai döntés súlyos kudarc a kormány számára, a Fidesz hatalomközpontosítási törekvései miatt érzett nyugati aggodalom pedig egyre erősebb. A Brüsszel és Budapest közötti harc fokozódásáról ír a Financial Times brüsszeli tudósítója is.

Rovatok