no

Index Vakbarát Hírportál

A sötétség mentette meg a túlélőket

2012. január 20., péntek 07:48

A sötétségnek és a terepviszonyoknak köszönhetik az életüket azok a külföldi turisták, akikre szerda hajnalban támadtak Etiópiában. A feltételezett afar lázadók egymás után végezték ki az embereket, a három magyar túlélőnek sikerült elrohanni, és egy szakadékban megbújni kivégzőik elől.

Az etiópiai Tigré szövetségi államának székhelyén, a Makaléi Egyetem történelem szakán adjunktusként dolgozó Szélinger Balázs jól ismerte a Szegedi Tudományegyetem két munkatársát, Fábián Tamás geográfust és Szabad Gábor kutatóorvost, akik a szerdai etiópiai támadásban két német és egy osztrák áldozat mellett haltak meg.

Rajtuk kívül többen megsérültek, köztük egy magyar is. Vizler Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológai Központjának kutatója a támadók előli menekülés közben szenvedett csípőzúzódást. Jelenleg is kórházban ápolják, de mivel már szállítható állapotban van, így őt és két másik társát a tervek szerint pénteken haza is hozzák.

Szélinger Balázs a támadás időpontjában nem volt a helyszínen, az adjunktus Vizler Csaba beszámolója alapján mondta el az Indexnek a támadás körülményeit.

Először a németekre támadtak

A főleg geográfusokból álló társaság az egyedülálló Erta Ale vulkánhoz tartott, amely Etiópia legveszélyesebb területén található. A magyarok először Makaléba érkeztek, ugyanis ez az afarföldi túrák kiindulópontja. Itt az ötfős csoport terepjárót bérelt, és azzal vágtak neki az útnak.  A vulkánhoz oda is értek, de mivel este volt, egy kunyhószerűségben letáboroztak egy német csoport mellett.

A támadás hajnalban, valamivel négy óra előtt történt, még sötét volt. A túlélők beszámolójából kiderült, a támadók nem viseltek egyenruhát, és a fegyvereik is különbözőek voltak. A merénylők először a németeket támadták meg: hangos szavakkal kicsalták az alvókat, akik pedig nem ébredtek fel, azoknak a kunyhójába egyszerűen belőttek.

Ezután a magyarokkal folytatták: kivégzésre sorba állították őket. Miután lelőtték az első két embert, hárman elszaladtak, és kihasználva a sötétséget, egy szakadékba ugrottak, ahol el tudtak rejtőzni a fegyveresek elől. Az ugrás közben sérült meg Vizler Csaba is.

Emberrablás vagy gyilkolás?

Szélinger Balázs mint elmondta, tudott arról, hogy a csoport kiutazik Etiópiába, de mivel a társaság nem jelentkezett, azt gondolta, mégsem mentek ki. Ezután meghallotta a televízióban a híreket, és tudta, velük történt a tragédia.

A támadás túlélőinek azonban sokáig kérdés volt, emberrablás állhatott a támadás mögött, vagy csak embereket akartak megölni a támadók? A túlélők elbeszéléséből az derül ki, a támadók azért mentek, hogy turistákat öljenek. „A fegyverrel felszerelt támadók nem haszonszerzés céljából támadhattak a külföldiekre, hanem ezért, hogy embereket gyilkoljanak le. Az állítását az is bizonyíthatja, hogy a merénylők otthagyták a külföldiek értékes műszaki cikkeit, kameráit. A szerdai terrorcselekmény óta nagyon feszültté vált itt a viszony, a média is sokat foglalkozik az esettel. A helyiek egy része már arról beszél, hogy újabb konfliktusra kerül sor Etiópia és Eritrea között” – jegyzi meg Szélinger Balázs.

Ez is erősítheti a gyanút, hogy a támadás mögött az eritreai kormány állhat. A legvalószínűbb tettesnek az afar lázadók tűnnek. Bereket Simon etióp kormányszóvivő "nyílt terrorista cselekedetnek" nevezte az akciót, és az etióp kormány csütörtökön közleményben erősítette meg azt a gyanúját, hogy a szomszédos Eritreából érkeztek a merénylők.

Rovatok