Index Vakbarát Hírportál

Az Arab Liga lemondatná a szíriai elnököt

2012. január 23., hétfő 11:48 | aznap frissítve

Szíria visszautasította az Arab Liga felhívását, amelyben többek között felszólították Bassár al-Aszad elnököt, hogy adja át a hatalmat. A szíriai kormány egyik névtelenül nyilatkozó tisztviselője a belügyeikbe való beavatkozásnak nevezte a Liga vasárnap kiadott közleményét.

Az Arab Liga a külügyminisztereinek találkozója után politikai reformot sürgetett, arra kérte Bassár al-Aszad elnököt, hogy adja át a hatalmat egyik alelnökének, a kormányzat két héten belül kezdjen párbeszédet az ellenzékkel, két hónapon belül pedig hozzanak létre nemzeti egységkormányt.

A Liga szerint a folyamat végül majd több párt részvételével megtartott választásokhoz vezetne, amelyeket nemzetközi megfigyelők felügyelnének. A szervezet nevében felszólaló Hamad bin Jasszim al-Thani katari miniszterelnök azt mondta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának támogatását is megpróbálják megszerezni. Hozzátette, hogy katonai beavatkozásról ugyanakkor nem beszéltek.

Az ENSZ becslései szerint ötezernél is több ember halt meg a márciusban Aszad rendszere ellen kirobbant kezdődött tüntetések óta. A Liga mindkét oldalt a vérontás befejezésére szólította fel. A damaszkuszi kormány azt állítja, hogy terroristák és fegyveres bandák ellen harcol, és azt állítja, hogy a biztonsági erők kétezer tagját is megölték.

A BBC szerint a Liga közleménye nem sok előrelépést mutat, miközben egyre kétségesebb, hogy bármilyen eredményt is el tudnának érni a szervezet szíriai megfigyelői. A 167 megfigyelő megbízását ugyan meghosszabbították még egy hónappal, de Szaúd-Arábia már jelezte, hogy kilép a misszióból, mert szerintük Damaszkusz nem tartotta be az ígéretét az erőszak beszüntetésről.

Ellenzéki aktivisták szerint már azóta is közel ezer embert öltek meg, hogy a Liga megfigyelői megérkeztek Szíriába december végén. Vasárnap is folytatódtak a harcok Damaszkusz egyik külvárosában a kormányerők és dezertáló katonák között. Az ellenzéki mozgalmak szerint összesen tizenkét ember halt meg több városban.

Rovatok