Index Vakbarát Hírportál

Ankara kiakadt az örmény népirtás tagadásának betiltásáról

2012. január 24., kedd 12:53

A francia külügyminiszter csillapítaná a kedélyeket, de Törökország szankciókkal fenyeget, ha Sarkozy aláírja a sérelmezett törvényt.

"Nyíltan diszkriminatívnak", "rasszistának", illetve a gondolatszabadság ellen elkövetett mészárlásnak nevezete kedden Recep Tayyip Erdogan török kormányfő azt a hétfőn este a francia szenátus által elfogadott törvényt, amely büntetni fogja az Ottomán Birodalomban elkövetett örmény népirtás tagadását.

Erdogan parlamenti felszólalásában kijelentette, hogy a törvény "semmis" Törökország számára, illetve, hogy az ország lépésről-lépésre fogja bevezetni a szankciókat Franciaország ellen, "a visszafordulás esélye nélkül". A kormányfő ugyanakkor hozzátette, Törökország most még türelmes.

Nicolas Sarkozy francia elnöknek 15 napja van eldönteni, hogy aláírja-e a Párizs és Ankara között súlyos diplomáciai válságot okozó törvényt. Mint Erdogan kedden kifejtette, reméli, hogy Franciaország "helyrehozza a hibáját".

A török külügyminisztérium egy keddi közleményben szintén határozottan elítélte a francia döntést, amely a minisztérium szerint "minden szempontból problémás és a felelőtlenség iskolapéldája". A közleményében a minisztérium azt is kijelentette, minden platformon ki fogja fejteni az elítélő véleményét.

"Továbbra is élni fogunkkal a jogunkkal, hogy legitim módon megvédjük magunkat a méltánytalan vádakkal szemben. Törökországnak eltökélt szándéka, hogy mindent megtegyen ez ellen az igazságtalan lépés ellen, amely semmibe veszi a legalapvetőbb emberi értékeket" – hangsúlyozta a külügyminisztérium.

Törökország már december 22-én, a törvénytervezet alsóházi megszavazása után felfüggesztette politikai és a katonai kapcsolatait Franciaországgal. Alain Juppé francia külügyminiszter ugyanakkor kedden a hidegvér megőrzését kérte Törökországtól.

Juppé "nem alkalmas" időzítésűnek nevezte a törvényt. "Szeretném felszólítani török barátainkat a hidegvérük megőrzésére" – mondta a francia diplomácia vezetője, s békejobbot nyújtott Törökországnak, "ennek a nagy országnak, ennek a gazdasági és politikai nagyhatalomnak".

"Nagyon sok francia vállalat van jelen Törökországban, rendkívül fontos kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat ápol egymással a két ország" – fejtette ki Juppé. "Szükségünk van Törökországra, ahogy Törökországnak is szüksége van ránk, ezért azt gondolom, az észérvek felülkerekednek majd az indulatokon".

A szenátusi végszavazással hétfőn elfogadott törvény 45 ezer euróval és egy évi szabadságvesztéssel fenyegeti azokat, akik tagadják, hogy népirtás volt, amikor 1915-ben az Ottomán Birodalomban több tízezer örményt megöltek.

Rovatok