Index Vakbarát Hírportál

Agresszív fácán tart rettegésben egy brit falut

2012. február 9., csütörtök 06:44

Rettegésben élnek a stafordshire-i Wootton lakói, egy agresszív fácán, akit a helyiek csak George-nak neveznek, válogatás nélkül mindenkire rátámad. George a helyi postást is megtámadta, aki azóta már csak bottal felfegyverkezve mer a közelébe menni.

"Nem csíp, csak bök a csőrével" - nyilatkozta a Daily Telegraphnak Simon Manby helyi lakos, akinek már többször megyült vele a baja.

Manby azután figyelt fel a madárra, hogy a postás elkezdett bottal járni. "Nincs itt állandóan, de mindennap feltűnik. Valahol itt a közelben lehet a szállása, mert az ideje nagy részét azzal tölti, hogy a kertünk végében járőrözik" - mondta.

A fácánvadászatoknál gyakran segédkező Mike Gadsbyt egyáltalán nem lepte meg George területvédő magatartása. Február és március környékén esedékes ugyanis a madár párzási időszaka. "A hímek ilyenkor nagyon védik a területüket, agresszívak és gyakran böködnek a csőrükkel" - mondta.

A szakértő szerint "a madárnak valószínűleg a közelben van a háreme. Ha ez így van, és még van is hol laknia, akkor nagy az esélye, hogy Woottonban marad".

Gadsby azért biztatót is tudott mondani. Szerinte a madár le fog nyugodni, "ha már kiélte agresszióját a tyúkokon".

Addig is a falu lakói rumba áztatott mazsolával igyekeznek leszedálni az agresszív szárnyast. "Ez kiüti, és akkor egyszerűen meg lehet fogni és elvinni egy másik helyre" - mondta Gadsby.

Rovatok