Index Vakbarát Hírportál

Elengedték az előzőleg elfogott 49 békefenntartót Szudánban

2012. február 20., hétfő 20:33

A szudáni Darfúrban egy lázadó csoport átmenetileg foglyul ejtett hétfőn 49 nemzetközi békefenntartót és három szudáni kísérőjüket, mert előzetes egyeztetés nélkül hatoltak be a területükre. Az elfogott kéksisakosok többsége szenegáli, de van köztük jemeni és ghanai katona is. Az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartói (UNAMID)  elismerték, hogy helyzet van, de részleteket nem közöltek.

Az Igazság és Egyenlőség Mozgalom (JEM) szóvivője közölte, hogy az UNAMID engedély és tájékoztatás nélkül léptek a szervezet területére, és arra is gyanakszanak, hogy a szudáni kormány velük lévő három embere a hírszerzésnek dolgozik. A szóvivő szerint kivizsgálják az ügyet, és ha kiderül, hogy a békefenntartók segítettek a kémkedésben, követelni fogják a nemzetközi erők parancsnokának a leváltását.

Később a JEM bejelentette: távozni hagyta a békefenntartók csoportját, de visszatartotta a három szudánit. Az UNAMID erre azzal válaszolt, hogy a katonái a közelben maradnak, és nem hagyják magukra a három civilt.

Rovatok