Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea fellövi a tudományos műholdját

2012. március 18., vasárnap 14:54

Észak-Korea fellövi tudományos műholdját, és visszautasítja azokat a nyugati bírálatokat, amelyek szerint a világűr meghódítására hivatkozva újabb kísérletre készülnének nagy hatótávolságú rakétával. A Phenjan hivatalos álláspontját tükröző KCNA hírügynökség vasárnap jelentésében visszautasította a külföldi bírálatokat, megjegyezve, hogy Észak-Koreának joga van az űr békés célú felhasználásához.

Phenjan a napokban jelentette be, hogy április 12-e és 16-a között a Földet megfigyelő műholdat bocsát fel. 1998 óta ez lesz a harmadik bejelentett műholdindítási kísérlet Észak-Korea részéről. Az ENSZ-t és az észak-koreai atomprogramról Phenjannal tárgyaló Egyesült Államokat, Oroszországot, Kínát, Japánt és Dél-Koreát egyaránt aggasztja, hogy Észak-Korea a műholdat a világűrbe juttató hordozórakétával valójában ballisztikus rakétakísérletet akar végrehajtani.

A KCNA az ellenséges erők baljóslatú és szándékos békeellenes cselekedetének nevezi a nyugati kritikákat, leszögezve, hogy Észak-Korea eltökélt tervei végrehajtásában. A negatív visszhang miatt Phenjan külföldi szakértőket és újságírókat hívott a műhold indítására, hogy eloszlassa a kételyeket.

Rovatok