Index Vakbarát Hírportál

Elfoglalták a bamakói elnöki palotát

2012. március 22., csütörtök 06:22 | aznap frissítve

A hadvezetés alkalmatlansága miatt fellázadt kiskatonák minisztereket tartóztattak le, de az elnököt állítólag nem akarják elkergetni. Csak azt akarják, hogy tegyen végre rendet. A hadsereg január óta harcban áll a fellázadt északi tuaregekkel, a katonák szerint parancsnokaik rosszul irányítják őket. Éhínség is fenyeget.

Az elnöki gárdával vívott több órás tűzharcban csütörtök hajnalra elfoglalták az elnöki palotát Bamakóban a mali hadsereg lázadó katonái.

A lázadás időközben puccsá alakult, a zendülők bejelentették az alkotmányos felfüggesztését. "Véget vetünk ennek a hozzá nem értő rezsimnek" - közölték, bár korábban még azt állították, hogy nem céljuk az elnök, Amadou Toumani Touré leváltása. Eleinte csak az volt a cél, hogy Touré "tegye rendbe a dolgokat". Az alkotmányos rend felfüggesztése után kijárási tilalmat rendeltek el, erről vezetőjük, Amadou Sanogo százados tájékoztatta a lakosságot. Sanogo a vezetője a Nemzeti Bizottság a Demokrácia és az Állam Helyreállításáért névre keresztelt juntának.

Egy, az AFP-nek név nélkül nyilatkozó zendülő szerint több minisztert, köztük Soumeylou Boubéye Madga külügyminisztert és Kafougouna Koné önkormányzati minisztert letartóztatták.

A lázadás szerdán robbant ki a hadvezetéssel elégedetlen katonák körében. A lázadók elfoglalták a mali rádió és televízió központját, amelyek adása azóta szünetel. A lázadás az északi Gao városára is átterjedt, ahol több kormányhivatalnokot elfogtak.

Bamako utcáin levegőbe lövöldöző katonák járkáltak szerdán szemtanúk beszámolói szerint. Előzőleg kővel dobálták meg a lecsendesítésükkel próbálkozó védelmi minisztert, és elkergették a laktanyájukból.

Mali északi felében január közepe óta harcok folynak a felkelt tuareg törzzsel. A katonák arra panaszkodnak, hogy rosszul irányítják őket, nincs elég lőszerük és élelmük. A kormánynak jobban kellene gondoskodnia az elesettek családjáról is, mondják.

A szubszaharai országot a belső ellentétek mellett éhínség is fenyegeti a súlyos szárazság miatt.

Rovatok