Index Vakbarát Hírportál

Hazudott a kenőpénzekről a volt ír kormányfő

2012. március 22., csütörtök 21:57

Százezres adományok eredetéről vallott eskü alatt hamisan Bertie Ahern volt ír miniszterelnök - egyebek mellett ezt állapította meg csütörtökön az ügyben vizsgálódó bizottság. A 15 év után lezárult, több mint 200 millió euróba került vizsgálat a modern kori kriminalisztika leghosszabb és legköltségesebb ilyen jellegű feltáró eljárása volt.

A jelenleg 60 éves konzervatív ír politikus, aki 11 évig töltötte be a kormányfői tisztséget és háromszor nyert választást, a vizsgálat megállapítása szerint az 1990-es évek közepén - még Írország eurócsatlakozása előtt - 165 ezer ír font (kb 62 millió forint) értékben fogadott el üzletemberektől be nem jelentett pénzadományokat, amelyek eredetéről nem számolt el.

A vizsgálat már Ahern hivatali idejében elkezdődött, és a bizottság 3300 oldalas, csütörtökön közzétett összegzése szerint a politikus több alkalommal is valótlanságot állított eskü alatt tett vallomásaiban arról, hogy ezek az összegek hogyan kerültek bankszámlájára.

A vizsgálóbizottság feladata a tényfeltárás volt, és nem a törvényi értelemben vett bűnügyi felelősség megállapítása, így a testület nem mondta ki hivatalosan, hogy Bertie Ahern vétkes korrupció bűncselekményében.

Enda Kenny jelenlegi ír miniszterelnök azonban csütörtökön átadta a vizsgálati jegyzőkönyvet az ír államügyészségnek, a rendőrségnek és az adóhatóságnak. A vizsgálat Ahernen kívül más egykori politikusok korrupciógyanús pénzügyeire is kiterjedt. Kenny csütörtöki nyilatkozata szerint a bizottsági jelentés "egyértelmű képet ad számos politikus korrupt magatartásáról".

Ahern - aki ellen akkor már évek óta folyt a vizsgálat - 2008 májusában, a dublini parlamentben jelentette be lemondását, hangsúlyozva, hogy semmilyen törvénybe ütköző cselekedetet nem követett el, és soha nem fogadott el korrupt módon pénzt.

Ahern a széles bázisú, népfrontos-centrista Fianna Fáil (A végzet katonái) - a XX. századi ír történelem legmarkánsabb figurája, a belpolitikai életet 60 évig alapvetően befolyásoló Éamon de Valera bábáskodásával létrejött politikai csoport - élén került hatalomra 1997 nyarán. Miniszterelnöki időszakában az ír gazdaság példátlan fellendülést élt meg, egészen a 2008-2009-es pénzügyi válság kirobbanásáig, amely azonban súlyos bankválsághoz és recesszióhoz vezetett.

Bertie Ahern legnagyobb - Tony Blair volt brit miniszterelnökkel együtt elért - politikai vívmánya az 1998-ban aláírt nagypénteki egyezség volt, amely megteremtette az észak-írországi felekezeti polgárháború lezárásának alapjait. A megbékélési folyamat még az egyezség aláírása után is csaknem egy évtizedig tartott, de ma már együtt kormányozzák az ulsteri tartományt a britpárti protestáns unionista erők és a brit fennhatóság ellen küzdő katolikus mozgalom legradikálisabb képviselői, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva.

gke kvs

MTI 2012. március 22., csütörtök 21:37

     Információ

Rovatok