Index Vakbarát Hírportál

Bűnös a kanadai magyar embercsempész banda alvezére

2012. március 30., péntek 22:39

Bűnösnek vallotta magát a kanadai Hamiltonban lefülelt magyar embercsempész banda alvezére, Dömötör Gyula - írta meg a Hamilton Spectator.

A kanadai lap szerint a 34 éves Dömötör, aki másfél évet töltött előzetes letartóztatásban, elismerte, hogy egy bűnszervezet tagjaként embercsempészésben vett részt. Ő a banda hetedik tagja, aki embercsempészésben vallotta magát bűnösnek. Négy másik tag egyéb bűncselekményeket ismert el.

Dömötör Gyulának 3000 dollárért ért egy emberi rabszolga. Ennyit fizetett annak a felhajtónak, aki beszervezte az egyik áldozatot, Cs. Tibort – írta a lap.

"A bűnözők világában nehéz olyat mondani, hogy ez a legarcátlanabb dolog, amit az ember valaha is látott, de ez jó eséllyel pályázik rá" – mondta Stephen Glithero bíró.

Dömötört hét és fél évre ítélték; többet kapott, mint amennyit valaha Kanadában embercsempészre kiszabtak. Mivel már előzetesben leülte egy részét, illetve beismerte a bűnösségét, már csak 30 hónapot kell rács mögött töltenie.

A rekordot valószínűleg testvére és felettese, Dömötör Ferenc fogja megdönteni kedden, amikor az ő ítélethirdetésére kerül sor. A büntetés módosításáról szóló döntést várhatóan ekkor fogják bejelenteni.

A tizenkilenc áldozat – köztük az 58 éves Cs. Tibor – megbízva a Dömötör családban – amelyet a kanadai lap "roma nagycsaládként" írt le –, egy jó állás reményében ment Kanadába, de amikor 2008-ban megérkeztek, hamar kiderült, hogy nincs számukra munka, így ingyen dolgoztatták őket.

Cs. Tibort Dömötörék a stukkóvállalkozásukban 2008 óta fizetség nélkül dolgoztattak, elmondta, hogy megfosztották az útleveléhez és a bankszámlájához való hozzáférés lehetőségétől és hogy naponta csak egyszer adtak neki enni. Rávették, hogy menekültstátusért és szociális segélyért folyamodjon. Amikor egyszer tiltakozni mert, amiért Dömötörék egyik gyereke leszidta őt, életveszélyesen megfenyegették. Ő volt az egyetlen sértett, akiről bebizonyosodott, hogy a család pincéjében kellett laknia.

Dömötör Gyula a csoport egyetlen tagja, aki 2004-ben magkapta a kanadai állampolgárságot. Glithero bíró úgy fogalmazott, hogy az ország állampolgárságának megszerzését általában pozitív tényezőként szokta értékelni, de ebben az esetben nem biztos benne, hogy az nem súlyosbító körülmény-e.

A Dömötör fivérek 1998-ban érkeztek Kanadába, mindketten erőszakos zsarolás miatti körözés miatt szöktek meg Magyarországról. A magyar hatóságok csak 2006 novemberében – hat évvel azután, hogy mindketten megkapták a menekültstátust – értesültek a hollétükről, de addigra az ellenük indított eljárást elévülés miatt lezárták.

A két testvér a kanadai vízumkényszer eltörlése után előbb a családtagjaik, majd rabszolgák beutaztatásával szélesítette a bűnszervezetet.

Rovatok