Index Vakbarát Hírportál

Lemondott Borbély László, az RMDSZ minisztere

2012. április 5., csütörtök 13:26 | aznap frissítve

Benyújtotta lemondását csütörtökön miniszteri mandátumáról Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, a román kormány környezetvédelmi minisztere a román miniszterelnöknek, miután a korrupcióellenes ügyészség bűnvádi eljárást javasolt ellene.

Borbély Laci a miniszterelnöknél


Igazán elege volt már az egészből, a padlót beborító könnyű hajszálakból, a samponhabból, és az unalmas, soha véget nem érő beszélgetésekből a kedves vendégekkel. "Hogy az anyósa a múltkor is azt mondta a gyereknek - aki az ő nevét viseli! - hogy legyen átkozott az a részeges apád. Node kérdem én, egy cujkát csak meg lehet inni egy végiggürizett nap után, nem igaz? Románia nagyon szép és nagy ország, de azért mégsem az a földi paradicsom, ahol a becsülettel dolgozó ne hörpinthetne egyet, ha letette a szerszámot." És Borbély Laci bólogatva hümmögött egy fél életen át. Egyszer majdnem belevágott egy elviselhetetlenül kövér fülcimpába, de végül fegyelmezte magát.

Aztán egyik reggel felült a buszra, és felment Bukarestbe. Fel egészen Ungureanu miniszterelnök irodájához, hogy elmondja, neki ebből elege van. Találjanak ki valamit, mert ezt már ember nem bírhatja így tovább. A fáradt miniszterelnök végighallgatta panaszait, aztán így szólt hozzá: "Látja kedves Borbély László, hogy milyen nehéz munka a politikusé? Magának jut napi néhány vendég, panaszkodnak, fecsegnek, aztán jónapot. Nekem viszont egész Románia panaszkodik egész nap. Úgyhogy emberelje meg magát, menjen haza, és örüljön, hogy még ilyen jó dolga van." Kilépett Borbély Laci a Bukaresti Kormányzati Palota Miniszterelnöki Csarnokából, hazament, és azóta nem panaszkodik. Még azt is gondolta egyszer, hogy Erdéllyel csak még több panaszkodó nyomasztja a szegény román miniszterelnököt, nem is jártak jól azzal a békediktátummal.
(Magyari Péter)

A miniszter csütörtök reggel Mihai Razvan Ungureanu miniszterelnökkel folytatott négyszemközti beszélgetést a személyével kapcsolatos korrupciós gyanúról. A kormányfő a román rádiónak nyilatkozva megerősítette, hogy Borbély lemondott tisztségéről.

Borbély Lászlót befolyással való üzérkedéssel és vagyonnyilatkozata többrendbeli meghamisításával gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A képviselői mandátummal rendelkező miniszter a parlament tagjaként mentelmi joggal rendelkezik. A legfőbb ügyész a DNA felkérésének eleget téve, az igazságügy-miniszterhez fordult a bűnvádi eljárás kezdeményezéséhez. Borbély László mentelmi jogának felfüggesztéséről az igazságügy-miniszter kezdeményezésére a képviselőház plénuma dönthet a jogi bizottság véleményezése nyomán.

Borbély László – aki az RMDSZ politikai alelnöki tisztségét is betölti – nem nyilatkozott a miniszterelnökkel folytatott megbeszélés után. Markó Béla miniszterelnök-helyettes az Agerpes hírügynökség szerint azt mondta: meggyőződése, hogy Borbély László ártatlan, és mind ő, mind RMDSZ-es kollégái a továbbiakban is támogatni fogják.

Victor Ponta, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt elnöke csütörtökön úgy vélekedett: Borbély Lászlónak az lehet a bűne, hogy nem adott ki egy bizonyos környezetvédelmi engedélyt. „Azt, amelyik az arannyal kapcsolatos" – tette hozzá a politikus, a Rosia Montata Gold Corporation verespataki ciántechnológiás bányaberuházásra utalva.

Borbély Lászlót befolyással való üzérkedéssel és vagyonnyilatkozata többrendbeli meghamisításával gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség, amely 2011 júliusában közölte, hogy vizsgálatot folytat egy olyan ügyben, amelyben Borbély László is érintett. A miniszter egyik tanácsosát azzal gyanúsította a DNA, hogy segített egy Szatmár megyei vállalkozónak megvesztegetni Borbély Lászlót.

A korrupcióellenes ügyészség akkori közleményében azt írta: egy Szatmár megyei üzletember 20 ezer euró értékű lakásfelújítással „vásárolta meg" a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által delegált miniszter befolyását, hogy könnyebben jusson közbeszerzési szerződésekhez. A minisztert azzal is gyanúsítják, hogy több ízben hamis vagyonnyilatkozatot tett közzé.

Csütörtök délután Traian Basescu román államfő felmentette tisztségéből Borbély Lászlót. Az államfő ugyanabban a rendeletben Mihai Razvan Ungureanu miniszterelnököt bízta meg a környezetvédelmi tárca ideiglenes vezetésével.

Rovatok