Index Vakbarát Hírportál

Sztrájkol a szerb egészségügy

2012. április 17., kedd 15:09

Keddtől sztrájkba léptek az egészségügyi és a gyógszerészeti szakszervezetek tagjai Szerbiában, mivel tíz százalékkal csökkenhetne a az egészségügyben és a gyógyszertárakban dolgozók havi jövedelme egy új kormányrendelet szerint. A belgrádi Beta hírügynökség keddi jelentése szerint a sztrájkolók követelik a rendelet életbe lépésének elhalasztását az év végéig.

A sztrájkolók – törvényes kötelezettségüknek eleget téve – a minimális szolgáltatást a rendelőkben és kórházakban természetesen biztosítják. "Követeljük, hogy a törvény júliustól történő alkalmazását halasszák el: a választások után új kormány és változások lesznek" – nyilatkozta Dragan Cvetkovic szakszervezeti vezető.

Pontos számot nem tudott mondani azzal kapcsolatban, hogy hányan vesznek részt a sztrájkban, de a nagyobb városokban csatlakoztak a kedden kezdődőtt sztrájkhoz. A kormány nem tárgyalt a szakszervezettel a sztrájk elhalasztásáról. (Mivel Szerbiában a gyógyszertárak többsége magánkézben van, ezért a sztrájkban kevesen vesznek részt.)

Az újvidéki Magyar Szó keddi cikke szerint a gyógyszergyárak és a gyógyszer-nagykereskedők is megdöbbenéssel vették tudomásul, hogy az elmúlt napokban a szerb kormány elrendelte: 40 százalékkal csökkentsék az egészségügyi intézmények jelenlegi adósságát.

A szerb egészségpénztár – hivatalos nevén a Köztársasági Egészségügyi Alap – 19 milliárd dinárral (170 millió euró) tartozik a beszállítóknak. A nagykereskedők többsége csődhelyzetben van. Ha az állam rákényszeríti a kereskedőket arra, hogy töröljék adósaik pénzügyi kötelezettségének 40 százalékát, megrendelések híján kérdésessé válhat a gyárak működése.

A legismertebb szerbiai gyógyszergyár, a Galenika kintlévősége például elérte a 70 millió eurót, raktáraikban komoly mennyiségű lejárt szavatosságú gyógyszer van. Újak gyártására gondolni sem mernek, hiszen a licenceket valutában fizetik, és már dinárjuk sincsen.

Az újságcikk szerint ez azzal járhat, hogy hamarosan gyógyszerhiány lesz, mert senki sem szállít, ha nem fizetnek, de előfordulhat az is, hogy egyes cégek kivonulnak az országból kevésbé kockázatos új befektetői helyet keresve.

Rovatok