Index Vakbarát Hírportál

Az F1 nyilvánosságát használják a bahreini tüntetők

2012. április 20., péntek 18:22

Mintegy ötezren tüntettek pénteken az elnyomó rendszer ellen Bahrein fővárosa, Manama közelében, ahol megkezdődtek a Forma1-es autóverseny szabadedzései. A rendőrség elállta a pályához vezető utat, és összecsapott a felvonulókkal.

A bahreini lakosság többségét adó síita felekezet szerint a szunnita elit háttérbe szorítja őket. Azt követelik, hogy mondjon le az uralkodó, és vezessenek be politikai reformokat. Vezetői értésre adták, hogy ki fogják használni a népszerű Nagydíj adta alkalmat arra, hogy ráirányítsák a világ figyelmét a helyzetükre és követeléseikre.

Az ötezer tüntetőből pár százan nekivágtak a Pearl körforgalmú csomóponthoz vezető útnak, ahol az ellenzéki tömegmozgalom tavaly márciusban elkezdődött. A rendőrség – attól tartva, hogy a versenypályához akarnak eljutni – elállta az útjukat, mire összecsapás tört ki. Egy szemtanú szerint a rendőrség könnygázt és hanggránátokat vetett be.

A bahreini trónörökös azt ígérte, hogy az idén nem mondják le a versenyt, amint azt tavaly tették biztonsági okokból. Manama környékén megerősítették a rendőrséget, a pályához vezető útra pedig egy páncélost is kivezényeltek.

Rovatok