Index Vakbarát Hírportál

Szigorodik az amerikai titkosszolgálat

2012. április 28., szombat 12:38

Az USA titkosszolgálatánál keményebb szabályokat vezetnek be az alkalmazottak magatartására vonatkozólag, hogy ne állhasson elő a kolumbiai szexbotrányhoz hasonló helyzet.

A titkosszolgálat tengerentúlra utazó ügynököknek ezentúl tilos lesz szolgálatban alkoholt fogyasztani, „rossz hírű intézményeket” látogatni, valamint idegeneket felvinni a hotelszobájukba.

Az ügynökség etikai oktatást is tart majd munkatársainak. „Gondolják át a magatartásukat az elmúlt hetek eseményeinek fényében” – mondta Mark Sullivan igazgató a kollégáinak. Sullivan ezzel arra a nemrég kipattant botrányra célzott, amelyben Barack Obama amerikai elnök testőreit, valamint a titkosszolgálat és a hadsereg munkatársait vádolták meg azzal, hogy egy kolumbiai regionális csúcstalálkozó során lerészegedtek és prostituáltakat vittek fel a szállodai szobáikba.

Nincs nő és nincs pia

A titkosszolgálat hivatalos közleménye szerint az érvénybe lépő szabálymódosítás csak a jelenleg hatályos alapszabály ésszerű kiegészítése lesz; leginkább a meglévő szabályokat módosítják, amelyek az ügynökök kötelezettségeire vonatkoznak. A jövőben a külföldön szolgálatot teljesítő ügynökök számára korlátozzák bizonyos helyszínek és intézmények meglátogatását, a hotelszobájukban pedig nem fogadhatnak vendéget, leszámítva a hivatalos személyeket, valamint a hotel személyzetét. Az alkoholfogyasztást szigorúan szankcionálni fogják: tíz órával a szolgálatba lépés előtt tilos lesz italt fogyasztani, és máskor is csak mérsékelt fogyasztás lesz megengedett.

A szigorításra azért van szükség, mert az esetet követő vizsgálat során bebizonyosodott, hogy nem elszigetelt esetről van szó. A kormány számára mindez azért különösen kellemetlen, mert nem sokkal azelőtt, hogy más, hasonló esetek is nyilvánosságra kerültek, Janet Napoitano, az SS-t felügyelő belbiztonsági miniszter ennek ellenkezőjét állította. P ár órával később az SS szóvivője, Edwin Donovan elismerte, újabb vizsgálatokat indítottak, mert sajtóhírek szerint a nagy nyilvánosságot kapott kolumbiai eseten kívül is előfordult, hogy a testőrök „szakmaiatlanul viselkedtek”.

Donovan ezzel arra célozhatott, hogy a seattle-i KIRO-TV híradójának értesülései szerint az elnöki testőrség tagjai Barack Obama 2011 márciusi salvadori látogatása előtt, a terep felmérése során San Salvadorban egy sztriptízbárban mulattak, utána pedig prostituáltakat fogadtak szállodai szobáikban. A Washington Post nevük elhallgatását kérő titkosszolgálati forrásokra hivatkozva pedig azt állította, hogy az SS vezetői elnézték beosztottjaiknak az ilyen viselkedést az elnök korábbi útjain. A Post a volt elnök, Bill Clinton 2009-es, argentínai látogatásáról írta , hogy a testőrök az éjszakába nyúlóan mulatoztak sztriptízbárokban.

Rovatok