Index Vakbarát Hírportál

Tűzvész egy thaiföldi vegyi üzemben

2012. május 6., vasárnap 10:02

Hatalmas tűz ütött ki egy kelet-thaiföldi vegyi üzemben, a hatóságok vasárnapi közlése szerint legalább 12 ember halt meg a tűzvészben, és több mint százan megsérültek.

Először egy robbanás történt, majd tűz ütött ki a Bangkoktól 180 kilométerre keletre található Rajong tartományban lévő gyárban. A robbanás következtében hatalmas, maró hatású gázfelhő lepte el a környéket. A hatóságok több ezer embert evakuáltak a környékről.

A vállalat szintetikus gumi és kaucsuk előállításához szükséges butadiént gyárt. A hatóságok vizsgálják a robbanás okát, s azt, hogy milyen környezetszennyezést okozott. Vasárnap odautazott Jinglak Sinavatra miniszterelnök, illetve a belügyi és az ipari tárca vezetője.

Az üzem a világ nyolcadik legnagyobb vegyipari gyárkomplexumában található. Az ipari park által okozott környezetszennyezés az elmúlt években indulatos vitát gerjesztett Thaiföldön, s a szóban forgó gyár állt az ügy központjában.

Környezetvédők az ottani vegyipari vállalatok okozta környezetkárosítással hoztak összefüggésbe legalább kétezer, daganatos betegség okozta halálesetet. Az aggodalmak miatt a hatóságok 76 ipari beruházást állítottak le, de két évvel ezelőtt egy bíróság engedélyezte a projektek többségének újraindítását.

Rovatok