Index Vakbarát Hírportál

A FARC hadifoglya az elrabolt francia újságíró

2012. május 7., hétfő 10:25

"Hadifogolyként" tartja fogva a legnagyobb kolumbiai marxista gerillaszervezet azt a francia újságírót, akit egy hete a kormányerőkkel folytatott harcaiban fogott el. A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) ezt vasárnap közétett közleményében tudatta. A gerillaszervezet által korábban közzétett videofelvétel szerint várhatóan rövidesen megoldódhat a kérdés, a szervezet ugyanis meggyőződött róla, hogy foglya valóban újságíró.

A 35 éves Roméo Langlois-nak, a France 24 hírtelevízió és a le Figaro munkatársának április 28-án veszett nyoma Kolumbia déli részén, amikor a FARC egyik fellegvárának számító Caquteta megyében tudósított a hadseregnek egy kokainlaboratórium megsemmisítésére irányuló akciójáról. Az újságíró a hadsereg által rendelkezésére bocsátott sisakot és golyóálló mellényt viselt, amelyet foglyul ejtésekor levetett, és civilként igazolta magát.

A FARC 15. Front nevű csoportja közleményében figyelmeztette a hadsereget, ne próbálja meg kiszabadítani Langlois, utalva a korábbi esetekre, amelyekben a kormány túszmentő akciói során megölték a foglyokat.

Egy vasárnap közzétett videofelvételen egy magát a lázadócsapat parancsnokának nevező férfi közölte, hogy Langlois könnyebb sérülést szenvedett a karján, de nincs veszélyben. Hozzátette: a lázadók tudják, hogy Langlois újságíró, és "remélik, hogy rövidesen sikerül kijutniuk a zsákutcából".

A képeket a YouTube videomegosztó portálon közzétevő Karl Penahaul független újságíró szerint a felvétel szombaton készült.

A FARC 1964-ben fogott fegyvert, jelenlegi létszámát 8000 ezer körülire becsülik. Az elmúlt években jelentős veszteségeket szenvedett el, tavaly megölték a főparancsnokát, Alfonso Canót, és a szervezet béketárgyalásra szólította fel a kormányt. Juan Manuel Santos államfő közölte: a FARC nem tett eleget a tárgyalási feltételeknek, és hangsúlyozta, hogy a gerillaszervezetnek fel kell hagynia a váltságdíj kikényszerítése céljából történő túszejtésekkel. A lázadók a múlt hónapban közölték, hogy elengedték az utolsó "politikai foglyaikat", tíz katonát és rendőrt, akiket 14 éven át tartottak fogva.

Rovatok