Index Vakbarát Hírportál

Éleződik a feszültség Romániával

2012. május 10., csütörtök 21:18

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügye, a választójogi törvényre és a kisebbségi törvényre vonatkozó bukaresti kormányzati megnyilvánulások aggodalomra adnak okot, mondta Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációvezetője a romániai magyarság jogainak csorbítása miatt Martin Schulzhoz, az Európai Parlament (EP) elnökéhez és Hannes Swobodához, az EP szocialista frakcióvezetőjéhez fordul.

Aggasztónak találta Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az elmúlt napok romániai eseményeit. Németh a 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor beharangozó sajtótájékoztatója után azt mondta: az elmúlt időszakban afféle "mézes évekké" alakította a román-magyar kapcsolatokat a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös érdekek felismerése.

"A kölcsönös tiszteletnek fontos része volt az erdélyi magyarság alapvető emberi jogainak, szerzett jogainak a tiszteletben tartása is" - tette hozzá az államtitkár. "Az elmúlt napok megnyilvánulásai aggodalommal töltenek el bennünket. Ha a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre (MOGYE) gondolunk, vagy a választójogi törvénnyel, a kisebbségi törvénnyel kapcsolatos kormányzati megnyilvánulásokra, azok sajnos aggodalomra adnak okot" - fogalmazott Németh Zsolt.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) különálló magyar karát megalapító kormányhatározat visszavonását javasolja a Ponta-kormánynak Ioan Mang román oktatási miniszter, aki csütörtökön felkereste az intézményt. Mang a román és magyar oktatókkal folytatott konzultáció után újságírók előtt azt állította: a különálló karhoz "azok sem ragaszkodnak, akik magyar tagozatot szeretnének", ezt a megoldást szerinte csak a leváltott Ungureanu-kormány erőltette.

"Mindenki elismerte, hogy nem kell külön kar, mert nem ezt akartuk: mi tagozatot, esetleg főtanszékeket akartunk. Néhány hét múlva visszatérek Marosvásárhelyre, hogy tárgyaljak az egyetem szenátusával. Kényes kérdés, mert vállaltuk, hogy betartjuk az egyetemi autonómiát és nekem eltökélt szándékom, hogy be is tartom" - fejtegette Mang a MOGYE-n tett látogatás után.

A magyar tagozat képviseletével megbízott Szabó Béla professzor az MTI-nek azt mondta: el tudnák fogadni, hogy különálló kar helyett önálló magyar főtanszékek alakuljanak, ahogy azt a törvény is előírja, de erre sem kaptak garanciát a minisztertől. "Mi azt mondtuk, jó, de ha nincs önálló kar, akkor mi a garancia arra, hogy az egyetemünkön mégis betartják a tanügyi törvényt? Ezt taglaltuk körülbelül két és fél órán át, de semmi érdemi döntés nem született és túl gyakran ismétlődött az egyetemi autonómia fogalma" - számolt be a találkozóról a magyar oktatók által megválasztott tagozatvezető.

A hétfőn beiktatott baloldali román kormány  képviselői kijelentették, szakítanak az arányos képviselet elvével, és tisztán egyéni választókerületes parlamenti választási rendszert alakítanak ki. Nyilvánvalóvá tették ugyanakkor, hogy a parlamentben 2005 óta elakadt kisebbségi törvényt a kulturális autonómia fejezete nélkül kívánják elfogadtatni.

Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációvezetője, a nemzeti kisebbségi ügyekkel foglalkozó pártközi munkacsoport társelnöke a romániai magyarság jogainak csorbítása miatt Martin Schulzhoz, az Európai Parlament (EP) elnökéhez és Hannes Swobodához, az EP szocialista frakcióvezetőjéhez fordul.

"A szerzett kisebbségi jogok elvétele ellentétes az európai demokratikus gyakorlattal. Az európai intézményeknek már most figyelmeztetniük kell erre az új román kormányt. Elfogadhatatlan, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) hosszas küzdelem után engedélyezett magyar karának létrehozása meghiúsuljon" - hangsúlyozta csütörtöki közleményében Tabajdi. Hozzátette: komoly feszültséget keltene, ha a romániai kisebbségi törvény tervezetéből törölnék a kulturális autonómiára vonatkozó előírásokat.

A magyar szocialista politikus meglátása szerint a két hete hivatalba lépett, szociáldemokrata-liberális román kormány tevékenysége "nem tűnik kisebbségbarátnak, sőt csorbítja a magyar-román etnikumközi viszonyban elért vívmányokat". A tervezett kisebbségellenes lépések nem szolgálják sem Románia belső békéjét, sem a román többség és a magyar nemzeti közösség zavartalan együttélését, sem a közép-európai térség stabilitását - állapította meg Tabajdi.

Az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán este, az úgynevezett egyperces felszólalások között Gál Kinga fideszes EP-képviselő felháborítónak nevezte, hogy az új román kormány azonnal elvonja a másfél milliós magyar kisebbség évek óta szorgalmazott és végre biztosított jogát a törvényesen megalakított önálló magyar karhoz a marosvásárhelyi orvosi egyetemen. Elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy a kormány programjában a rendszerváltás óta először egyetlen szót sem ejtenek a nemzeti kisebbségekről, valamint hogy a kormány liberális párti vezetője a kisebbségi jogokat túlzott előjogoknak nyilvánítja.

Rovatok