Index Vakbarát Hírportál

A FARC a francia újságíró szabadítását ígéri

2012. május 14., hétfő 06:27

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) baloldali gerillaszervezet úgy határozott, hogy szabadon engedi a két héttel ezelott foglyul ejtett francia újságírót, Roméo Langlois-t, közölte vasárnap a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) a hozzá eljuttatott közlemény alapján.  A közleményben arra nem utalt a FARC, hogy mikor történik ez meg.

A gerillaszervezet azt kérte, hogy Langlois szabadon engedésére alakuljon meg egy közvetítő bizottság, amely tárgyalna a feltételekről. A FARC kérése szerint a bizottság tagja kellene, hogy legyen Piedad Córdoba volt kolumbiai szenátor, továbbá a francia kormány és az ICRC egy képviselője, közölte Daniel Munoz, az ICRC szóvivője.

Langlois a FARC szerint jó egészségi állapotban van, tette hozzá. A FARC egy héttel ezelőtt közölte, hogy "hadifogolyként" tartja fogva a France 24 hírtelevízió és a Le Figaro munkatársát, akinek még április 28-án veszett nyoma Kolumbia déli részén, amikor a FARC egyik fellegvárának számító Caquteta megyében tudósított a hadseregnek egy kokainlaboratórium megsemmisítésére irányuló akciójáról.

Rovatok