no

Index Vakbarát Hírportál

Kezdődhet a Costa Concordia kiemelése

2012. május 18., péntek 18:55

Jövő héten indulnak a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia kiemelését célzó munkálatok. A tervek szerint a roncsot 2013 februárjára hozzák vontatható állapotba. A szállítás és a bontás költsége meghaladja a háromszázmillió dollárt, a költségeket pedig a hajó tulajdonosának, a Costa Crociere hajózási vállalatnak kell állnia.

A munkát az amerikai-olasz Titan Salvage-Micoperi csoport végzi. A négy hónapja az oldalán fekvő Costa Concordiát először hidraulikus emelőszerkezetek segítségével felemelik a tengerből és függőlegesen felállítják, majd elvontatják. A tengerbe hatvan tartóoszlopot vernek le a háromszáz méter hosszú, üresen 114 ezer tonna súlyú óriáshajó megtartására. A fúrás a jövő héten kezdődik, a hajó üzemanyagának kiszivattyúzására már korábban sor került.

Silvio Bartolotti, a Micoperi menedzsere elmondta, a jövő héttől egészen augusztusig a hajó biztosításán dolgoznak, nehogy a Concordia a tenger mélyére süllyedjen. Franco Gabrielli, a hajó eltávolításáért felelős kormánybiztos ugyanakkor cáfolta azt a hírt, miszerint a Concordia akármelyik pillanatban lecsúszhat a zátonyról. Erről a veszélyről korábban az Il Torreno toszkán napilap írt, miután megszerezte a hajó állagáról szóló 148 oldalas műszaki jelentést. A dokumentum szerint a hajótársaság kockázatosnak véli a roncs elszállítását, a legkritikusabb pillanatnak pedig a Concordia felállítását tartják. Az olasz környezetvédelmi minisztérium közleményben hangoztatta, hogy a hajó elszállításának minden egyes fázisát a legmagasabb biztonsági előírások szerint ellenőrzi.

Rovatok