Index Vakbarát Hírportál

Több százan tüntettek Chicagóban a NATO-csúcs előtt

2012. május 19., szombat 08:23

Több százan vonultak át pénteken Chicagón zajosan tiltakozva egyebek mellett a nukleáris fegyverek és a bajba jutott bankoknak nyújtott mentőhitelek ellen. A megmozdulás, amelyben főként az Occupy mozgalom tagjai és szimpatizánsai vettek részt, ízelítőt adott abból, hogy a városban milyen tömegdemonstrációk várhatók a NATO csúcstalálkozójának vasárnapi megnyitása után.

A tüntetők közül őrizetbe vettek egy embert, aki súlyosan bántalmazott egy rendőrt, és megpróbáltak letartóztatni egy másikat, aki megszaggatott egy hídfőre kiakasztott NATO-zászlót. A menet inkább zajos volt, mint erőszakos, és a részvevők másfél óra alatt szétszéledtek.

A vonulók egy több ezres nagygyűlésből váltak ki, amelyet a nyugdíjak csökkentése ellen tiltakozó kórházi nővérszövetség szervezett. A megmozdulást eredetileg a pénteken megkezdődött G8 csúcstalálkozó elleni tiltakozó tüntetésnek tervezték, ám annak helyszínét az amerikai kormányzat márciusban Chicagóból Camp Davidbe helyezte át.

A rendőrség pénteken szabadon bocsátott négyet abból a kilenc aktivistából, akiket szerdán meggyanúsítottak azzal, hogy a NATO-csúcs alatt Molotov-koktéllal akarták megzavarni a város nyugalmát. Az érintettek tagadták a vádat. Chicagóban, ahová a NATO-csúcsra 60 országból érkeznek küldöttségek - köztük mintegy félszáz állam- és kormányfő - rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. Vasárnap a városban nagy megmozdulásokat terveznek tartani, amelyek részvevőinek összlétszáma várhatóan 2 és 10 ezer fő között lesz.

Rovatok