Index Vakbarát Hírportál

Interkontinentális rakétával kísérletezett Oroszország

2012. május 23., szerda 11:14

Új interkontinentális csapásmérő eszközt fejleszt Oroszország. A Topol-M továbbfejlesztett változatával sikeres kísérletet hajtottak végre. A fegyverfejlesztés célja az európai rakétapajzs kijátszása. Erről a rakétapajzsról állították korábban az oroszok, hogy biztonságukat fenyegeti.

Új, interkontinentális ballisztikus rakétával hajtott végre sikeres kísérletet Oroszország. A hadászati rakétacsapatok szóvivője, Vagyim Koval szerint az észak-oroszországi Pleszeckből kilőtt rakéta gyakorlótöltete eltalálta a kamcsatkai lőtéren kijelölt célpontot.

Ugyanezzel a rakétatípussal tavaly szeptemberben sikertelenül kísérleteztek, a rakáta a kilövés helyétől tíz kilométernyire lezuhant.

Most mozgatható rakétaállásból lőtték fel a szilárd hajtóanyagú rakétát, amit a most szerzett adatok alapján tovább tökéletesítenek.

Az új rakéta a Topol-M továbbfejlesztése. Több, külön-küölön célba juttatható robbanófeje lesz, így a rakétaelhárító-rendszerek kevésbé hatékonyan védekezhetnek ellene.

Az új rakéta fejlesztése válasz a NATO európai rakétapajzsára. Az orosz álláspont szerint a rakétapajzs - amely nem támadófegyver - országuk biztonságát fenyegeti. A rakéta fejlesztésével azonban gyakorlatilag beismerték, hogy a rakétapajzs legfeljebb az orosz csapásmérőképességet korlátozhatja.

A valóságban még ez a félelem is túlzott. A Kelet-Európába telepítendő amerikai rakétaállások valójában legfeljebb Irán ellen jelentenek védelmet, Oroszország többezer támadórakétájának legfeljebb elenyésző hányadát tudná megsemmisíteni.

Rovatok