Index Vakbarát Hírportál

Mégsem árverezik el Ronald Reagan vérét

2012. május 24., csütörtök 17:21

Leállította az állítólag Ronald Reagan néhai amerikai elnök alvadt vérét tartalmazó fiolára irányuló internetes licitet a PFC aukciós ház csütörtökön, hozzátéve, hogy az eladó inkább a politikus nevét viselő alapítványnak adományozza a vért kiállításra.

Ronald Reagan családja, az alapítvány, valamint a republikánus elnök egykori sebésze egyaránt bírálta az árverést. Az alapítvány csütörtök délután üdvözölte az árverési ház döntését arról, hogy lefújja a licitet. "Fönntartjuk, hogy véleményünk szerint a fiola törvénytelen módon került ki a kórházból és az Egyesült Államokból 2012 februárjában, hálásak vagyunk a fiola jelenlegi birtokosának nagylelkű adományáért" – mondta John Heubusch, az alapítvány feje. Hozzátette: örülnek annak, hogy sikerült távol tartani a fiolát a "nyilvánosság kezeitől".

Az internetes licit 30 ezer dollárnál (7,1 millió forint) járt, amikor a PFC leállította az aukciót, amely az eredeti tervek szerint csütörtök este zárult volna.

A vérmintát akkor vették az amerikai elnöktől, amikor az ellene 1981-ben elkövetett merénylet miatt kórházba került. Az Egyesült Államok 40. elnökét pisztollyal lőtte meg egy elmebeteg Washingtonban, a golyó belső vérzéseket, tüdősérülést okozott, ám Reagan gyorsan talpra állt. Nyolc éven át volt elnök, 2004-ben halt meg 93 évesen.

A George Washington kórház – ahova Reagant a merénylet után vitték – közölte, hogy vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, miként kerülhetett ki a vérminta. A PFC aukciós ház szerint az eladó idén egy amerikai árverésen tett szert a fiolára.

Rovatok