Index Vakbarát Hírportál

Elfogták az utolsó terrorista szektást

2012. június 15., péntek 06:26

A japán hatóságok letartóztatták a hírhedt Aum Sinrikjo szekta utolsó körözött tagját. Az NHK állami televízió péntek reggeli közlése szerint az 54 éves Takahasi Kacuját egy tokiói kávézóban vették őrizetbe.

Az Aum Sinrikjo (Legfőbb Igazság) 1995-ben szarin ideggázzal mérgezte meg a japán főváros metróhálózatát. A terrorakcióban 13 ember meghalt, több mint hatezren pedig különböző mértékű egészségkárosodást szenvedtek. A szekta vezetőjét, Aszahara Sokót halálra ítélték 12 további szektataggal együtt, de az ítéletet még nem hajtották végre. A szekta mintegy 200 tagja pedig börtönbüntetést kapott.

Az utolsó, mostanáig rejtőzködő szektatag üldözése két hete helikopterek és mintegy ötezer rendőr bevetésével folyt Tokióban és a főváros közvetlen környékén. Minderre azután került sor, hogy a hatóságok nem sokkal korábban őrizetbe vették a két utolsó körözött tag egyikét. Kikucsi Naokót Tokió mellett fogták el.

Az Aum Sinrikjónak ma néhány száz tagja van, de "fénykorában" Japánban mintegy tízezer tagja volt, és a szervezet szerint ennél is több Oroszországban. A szekta jelenleg állandó hatósági felügyelet alatt áll, és mostani vezetői elhatárolódtak Aszaharától.

Rovatok