Index Vakbarát Hírportál

Felfedték Mladić hálózatát

2012. június 22., péntek 12:53 | aznap frissítve

Felfedték a hágai nemzetközi törvényszék által háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladićot, a boszniai szerbek egykori katonai vezérét, illetve a Stojan Župljanin volt Banja Luka-i rendőrfőnököt bújtató hálózatot a szerb hatóságok – közölte pénteken Bruno Vekarić, a háborús bűncselekmények ügyében eljáró különleges belgrádi ügyészség helyettes főügyésze.

Belgrádi médiaértesülések szerint Mladić családtagjai mellett két egykori magas rangú állami tisztviselő is van a tíz gyanúsított között. A neveket egyelőre nem közölték.

„Inkább nem találgatnék, mivel egyes személyek az eljárás azon szakaszában vannak, amikor nem lehet információkat nyilvánosságra hozni. Ugyanakkor a nyilvánosság számára teljesen világos lesz, hogy kik és milyen módon álltak a hágai vádlottak bújtatásával kapcsolatos tevékenységek mögött” - közölte Vekarić.

Szerbia ezzel teljesítette a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűncselekmények ügyében eljáró hágai nemzetközi törvényszék (ICTY) egyik fontos követelését.

Ratko Mladićot a boszniai háború után tizenhat évig keresték, végül tavaly májusban fogták el a Nagybecskerek (Zrenjanin) melletti Lázárföldön (Lazarevo). Egyik távoli rokonánál élt, egy nyári konyha volt a szállása. A szerbiai hatóságok nem adtak magyarázatot arra, hol bujkált a világ egyik legkeresettebb embere.

Pere idén májusban kezdődött Hágában. Számtalan bűnnel vádolják, közülük a legfontosabb az 1995-ös srebrenicai vérengzés megszervezése, ahol több mint nyolcezer bosnyákkal végeztek.

Stojan Župljanin a boszniai háború idején Banja Luka rendőrfőnökeként szolgált. Az ICTY szerint 1992 és 1995 között közreműködésével tízezer muzulmán és horvát polgári személyt deportáltak a boszniai szerb területekről, az általa felügyelt fogolytáborokban, illetve különböző támadásokban ezrek életét oltották ki. A férfit 2008-ban fogták el Belgrád közelében.

Rovatok