Index Vakbarát Hírportál

Tizenegyezren menekülnek a tűzvész miatt

2012. június 24., vasárnap 23:14

Több mint 11 ezer ember kényszerült otthona elhagyására vasárnap az Egyesült Államokban, Colorado Springsben és a város környékén a fenyegető erdőtüzek miatt.

A lángok eddig 809 hektárnyi területet perzseltek fel a Pike Nemzeti Erdőben. A lakóházak közül ugyan még egy sem égett le, de a helyzet igen veszélyesre fordulhat, ha a szél iránya megváltozik. A lakosság evakuálása Manitou Springs, Green Mountain Falls, Chipita Park és Cascade településekre is kiterjedt.

Colorado államban jelenleg több tűzvész is tombol, közülük az egyik, a High Parkban már csaknem 33 ezer hektáron pusztította el a növényzetet. Ez az állam történetének eddigi második legnagyobb katasztrófája. A High Parkban több száz embert kellett kitelepíteni és két hét alatt mintegy 200 lakóház is leégett. A villám okozta tűzvészben egy 62 éves nő életét vesztette, amikor a hegyi kunyhója leégett.

High Parktól mintegy 30 kilométerre, a Sziklás-hegység Nemzeti Parkban 21 ház égett le, de ott a lángokat gyakorlatilag már sikerült megfékezni.

Az Egyesült Államokban vasárnap 20 nagyobb erdőtüzet tartottak számon. Ezek többsége hat nyugati állam - Utah, Colorado, Wyoming, Nevada, Új-Mexikó és Arizona - területén égett.

Utah-ban a hatóságok szombaton 2500, korábban evakuált embernek engedélyezték, hogy visszatérjen a lakóhelyére. A tűz a legnagyobb mértékben Új-Mexikóban pusztított, ahol több mint 121 ezer hektár égett le.

Rovatok