Index Vakbarát Hírportál

Twitter-bejegyzése miatt lemondott egy svájci politikus

2012. június 27., szerda 20:27

Bocsánatot kért, és minden tisztségéről lemondott szerdán a Svájci Néppárt (SVP) egyik helyi politikusa, aki a Twitteren korábban arra utalt, hogy meg kellene ismételni a kristályéjszakát, de most a muszlimokra kellene lesújtani.

"Lehet, hogy ismét szükségünk van egy újabb kristályéjszakára (...) ezúttal a mecsetek ellen" – írta a Twitter mikroblogszolgáltató oldalán Alexander Müller, a nemzeti konzervatív, jobboldali SVP egyik zürichi helyi képviselője, aki most azt mondja, meglepte, hogy megjegyzése ekkora vihart kavart. Mindazonáltal bocsánatot kért mindenkitől, akinek az érzéseit megsértette.

"Nagyon sajnálom, levonom a megfelelő következtetéseket, kilépek a pártból, és minden ezzel kapcsolatos megbízatásomról lemondok"– mondta Müller, aki Zürich 7. és 8. kerületi SVP-szervezetének tagjaként politizált, és a nagyváros egyik előkelő negyedének oktatási bizottsági tagja volt.

Az SVP helyi vezetője, Urs Fehr úgy nyilatkozott, politikai értelemben lezártnak tekinti az ügyet. "A jövőben kétségkívül rajta kell majd tartanunk egyik szemünket azon, hogy a párt tagjai mit tesznek közzé a Twitteren" – mondta a politikus.

Alexander Müller tweetje miatt a zürichi ügyészség kedden vizsgálatot indított, hogy a férfi megsértette-e a svájci büntető törvénykönyv rasszizmusellenes előírásait.

Az 1938. november 9-ről 10-re virradó éjszakán a nácik több száz zsinagógába törtek be, az imaházakat feldúlták és kirabolták, csaknem száz zsidóval végeztek, és több ezer olyan üzlet kirakatát törték be szerte Németországban és a mai Ausztriában, amelyről azt feltételezték, hogy a tulajdonosuk zsidó. Ez volt a Kristályéjszaka, amelyet sok történész a holokauszt nyitányának tekint.

Rovatok