no

Index Vakbarát Hírportál

Feloszlatták a román kormányfő plágiumgyanúját vizsgáló testületet

2012. június 29., péntek 17:44

Éppen akkor oszlatták fel a Victor Ponta miniszterelnök plágiumügyét vizsgáló bizottságot, amikor az nekilátott a kormányfőt ért vádak vizsgálatához, írja a Krónika. Az ideiglenes oktatási miniszter rendelete ráadásul akkor érkezett, amikor a bizottság egyik tagja úgy vélte, a rendelkezésükre álló adatok alapján Victor Ponta doktori disszertációja plágium.

Az Egyetemi Címeket, Okleveleket és Bizonyítványokat Hitelesítő Országos Tanács (CNATDCU) péntek délelőtt ült össze, de Mircea Miclea volt oktatási miniszter, a testület tagja már korábban azt mondta, hogy Ponta dolgozatának megközelítőleg 130 oldala máshonnan lett átemelve.

Liviu Pop oktatási miniszter is elment az ülésre, ahol bejelentette, hogy nem a húsztagú testület, hanem a tudományos kutatást felügyelő hatóság Országos Etikai Tanácsának (CNE) hatáskörébe tartozik a plágiumügy.

Azt is elmondta, hogy csütörtök este adott ki rendeletet a testület összetételéről és működésének szabályozásáról. A feloszlatásról szóló rendelet pénteken délelőtt jelent meg a közlönyben. A döntéssel a jövőben új összetételű, 45 fősre felduzzasztott tanácsot hoznak létre, amelybe egyetemek képviselői kerülnek.

A plágiumbotrány miatt csütörtökön lemondott a Bukaresti Tudományegyetem jogi karának dékánja, Flavius Baias, miután a kari tanács véleménye szerint nem illetékes Ponta doktorijának ügyében. A távozó dékán szerint a kari tanács éppen a CNATDCU-ra hárította a plágiumvád mérlegelésének felelősségét, vagyis arra a testületre, amelyet a miniszter átszervezett, írja a Krónika.

A Natura brit ismeretterjesztő hetilap és a német Frankfurter Allgemeine Zeitung is azt írta június közepén, hogy plágiumvád merült fel Pontával szemben. Szerintük Ponta 2003-as, jogtudományból írt PhD-értekezésének több mint fele korábbi publikációkból származhat a megfelelő hivatkozások feltüntetése nélkül.

A Nature-rel egy névtelen forrás osztott meg dokumentumokat. Ezek alapján a Nemzetközi Büntető Törvényszékről írt 432 oldalas román nyelvű disszertációjának több része szinte megegyezik a Dumitru Diaconu és Vasile Creţu román jogtudósok monográfiáiban található szövegrészletekkel. Emellett Ion Diaconu angol nyelvű publikációiból is lehetnek benne románra fordított részek. Victor Ponta nagyon kevés módosítással könyv formájában is megjelentette doktori dolgozatát 2004-ben, emellett egy 2010-es könyv alapjául is szolgált a disszertációja.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Karl-Theodor zu Guttenberg egykori német védelmi miniszter plágiumügyével állítja párhuzamba Ponta esetét, rámutatva, hogy a vádak miatt Schmittnek és Guttenbergnek is le kellett mondania, írja a Krónika.

Ponta az El Paísnak csütörtökön azt mondta, kész lemondani, amennyiben az Országos Etikai Tanács megalapozottnak találja az ellen felhozott vádakat. Ponta ártatlannak mondta magát, és a plágiumvádat politikai támadásnak minősítette, amelyet szerinte Traian Băsescu jobbközép államfő indított ellene.

Május közepén lemondott a plágiummal gyanúsított Ioan Mang román oktatási miniszter, aki a Romania libera napilap szerint Nagyváradon megjelentetett egyik dolgozatában szó szerinti részleteket vett át külföldi kutatók tanulmányából anélkül, hogy szabályosan hivatkozott volna a forrásra. Mang tagadta a vádakat. Az ő helyét vette át Liviu Pop miniszterként.

Rovatok