Index Vakbarát Hírportál

Embereket ölt az eső Kínában

2012. július 7., szombat 08:23

Kína-szerte több tucat ember meghalt az esők és az áradások következtében, sokan eltűntek, milliókat ért kár, ezreknek kellett elhagyniuk lakhelyüket, több tízezer hektár szántóföld került víz alá - derül ki a napi kínai médiajelentésekből.

A kelet-kínai Anhuj tartományban az elmúlt két hétben például legkevesebb kilenc ember vesztette életét, több mint egymillió embert ért kár, csaknem 800 ház rongálódott meg, 82 ezer hektáron veszett oda a termés. A kárt 434 millió jüanra (16 milliárd forint) teszik.

A délnyugat-kínai Csungkungban négy ember meghalt, több mint tízezret el kellett költöztetni; 2 millió fölött van azoknak a száma, akik a heves esőzés miatt valamilyen kárt szenvedtek, 13 ezer lakóépület dőlt romba. A közvetlen anyagi veszteség 300 millió jüan (11 milliárd forint) körül van.

A közép-kínai Jitu városból 317 milliméter csapadékot jelentettek, a térségben 30 út vált járhatatlanná, közel negyven folyami gát sérült meg, 50 tó és tározó vízszintje lépte át a riasztási szintet. Hupej tartomány 13 városában okozott gondot a szakadó eső, a kár értékét 100 millió jüan (3,7 milliárd forint) felettire becslik.

Az országban több mint tucatnyi tartományban, autonóm területen 10 millió felett van a károsultak száma, és több tucat halottról, illetve eltűntről érkezett jelentés. A legfrissebb jelentések szerint a pénzügyminisztérium 340 millió jüant (12,6 milliárd forint) különített el elsősorban a sérült víztározók helyreállítására, a dél kínai árvízkárok elhárítására és a Honan tartományi szárazság kezelésére.

Rovatok