Index Vakbarát Hírportál

Rendbontók zavarták meg a líbiai választást

2012. július 7., szombat 12:46

Líbiában megkezdődött szombaton a parlamenti választás, amelyen az ország ideiglenes törvényhozó szervét, az Általános Nemzeti Kongresszust választják meg. Líbiában több mint 50 éve nem tartottak általános választásokat, a mostanira a szavazásra jogosult 3,5 millió főnek nagyjából 80 százaléka regisztrált be előre.

A szavazás nyugodt lebonyolítására a legnagyobb veszélyt az országban tevékenykedő fegyveres milíciák jelentik, akiket a központi szerveknek nem sikerült megfékezniük és lefegyverezniük egészen Moammer Kadhafi a volt diktátor októberi bukása óta. Bengáziban máris megzavarták a választókat avval, hogy egy a térségnek autonómiát követelő csoport megtámadott egy szavazóhelyiséget. Máshol szintén elégedetlenkedők 5 kikötőt zártak le ahonnan az országban termelt olajat szokták nemzetközi hajókra juttatni.

Az Amnesty Intrenational számításai szerint több mint 200 ezer embernél van még fegyver az országban, ami biztonsági kockázatot jelent. Bár a Kadhafi elleni lázadás során sokan együttműködtek, azóta újra kiéleződtek az országban a törzsi és regionális választóvonalak és sokan a volt rezsim híveit is felelősségre szeretnék vonni.

A fegyveres csoportok mellett egyéb gondok is vannak. Nincs rendesen megszervezve a közigazgatás, akadozik az egészségügyi ellátás, az utcákon halmokban áll a szemét, és a polgárháború óta még nem indult be a gazdaság sem. Ennek ellenére egyes külföldi megfigyelők bizakodóak, szerintük jobb a helyzet, mint ahogyan az elsőre látszik.

Többen kiemelték, hogy a választásra regisztráltak 45 százaléka nő, és a törvényi szabályozás alapján a 200 parlamenti helyért indulók között is számos nő akad. Kérdés, hogy a választások után lesz-e lehetőségük érdemi módon beleszólni a politikai döntéshozatalba.

Rovatok