Index Vakbarát Hírportál

Meghosszabbította a szíriai megfigyelő missziót az ENSZ BT

2012. július 20., péntek 19:50

A szíriai főváros, Damaszkusz központjában is harcok folytak pénteken, a muzulmán böjti hónap, a ramadán első napján fegyveres felkelők és a rezsimhű erők között.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a 300 főnyi szíriai tűzszüneti megfigyelő misszió mandátumát harminc nappal meghosszabbította. A tanács egyhangúlag szavazta meg a döntést, amely lehetőséget teremt a további hosszabbításhoz, de csak abban az esetben, ha Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és maga a BT megerősíti, hogy a konfliktusban már nem használnak nehéz fegyvereket, és csökkent az erőszak szintje.

Az előző mandátum szíriai idő szerint szombat reggel jár le. A határozat tervezetét a nyugati államok terjesztették be. Oroszország – korábbi fenyegetőzése dacára – nem emelt vétót, miután a britek megváltoztatták az első szövegváltozatot. Az új, elfogadott tervezetben immár nemcsak a damaszkuszi kormányt, hanem az ellenzékét is lépésekre szólítják fel az erőszak leállítása érdekében.

A szíriai tájékoztatási minisztérium pénteken határozottan cáfolta, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök kész lenne távozni a hatalomból. Előzőleg Alekszandr Orlov, Oroszország franciaországi nagykövete egy rádiónyilatkozatban olyan utalást tett, amely szerint  Aszad elnök közvetve beleegyezett abba, hogy távozik a hatalomból.

Visszafoglaltak egy kerületet

Pénteken a felkelők a központban lévő Hálid ibn al-Valíd utcán megtámadtak egy rendőrkapitányságot, miután az épülettől nem messze biztonsági erők rálőttek emberekre, akik a városnegyed három mecsetében tartott ima után összegyűlve Bassár el-Aszad szíriai elnök elleni jelszavakat kiáltoztak.

A szíriai katonaság visszafoglalta a felkelőktől a déli Midan kerületet, amelyben heves harcok folytak az elmúlt napokban. A felkelők egyik szóvivője közölte, hogy taktikai visszavonulást hajtottak végre Midanból a civilek életének megkímélése céljából. Elmondta, hogy a város más pontjain folytatódnak az összecsapások. A felkelők rajtaütéseket hajtanak végre, majd elmenekülnek.

Szemtanúk szerint a felkelők felgyújtottak Damaszkuszban egy laktanyát, ahol a kormányhű sabiha milícia tagjainak a kiképzése folyt. A létesítményt két napon keresztül támadták, míg végül sikerült lángokba borítani. Mintegy 80 milicista és katona visszavonult.

Ellenzéki aktivisták szerint péntek délutánig országszerte mintegy 100 ember veszítette életét az erőszak következtében. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) adatai szerint legkevesebb 44-en estek az erőszak áldozatául pénteken Szíriában, köztük 37 civil és hét felkelő volt. Nem tudni, hogy a hadseregnek mekkora volt a vesztesége.

Csütörtökön több mint háromszáz ember, többségében civil halt meg a Szíria-szerte tomboló erőszakcselekményekben: ez volt a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen tizenhat hónapja folyó felkelés leggyilkosabb napja ugyancsak az OSDH adatai szerint.

A hírszerzés vezetője is meghalt

Az állami televízió jelentése szerint megtartották a szerdai damaszkuszi merényletben meghalt szíriai vezetők gyászszertartását Damaszkuszban egy katonai emlékműnél. Azt nem közölte, hogy Bassár el-Aszad elnök részt vett-e a ceremónián. A szerdai merényletben életét vesztette Dáúd Radzsha védelmi miniszter, a helyettese, Aszef Saukat, a katonai hírszerzés főnöke, Bassár el-Aszad elnök sógora - a rezsim egyik legrettegettebb tagja -, valamint Haszan Turkmáni volt védelmi miniszter, az Aszad-rezsim elleni felkelés elfojtását irányító válságstáb vezetője. Azóta belehalt sérüléseibe Hisám Ihtjár, a szíriai hírszerzés vezetője is. A halottakat szülőhelyükön temetik el.

Rovatok