Index Vakbarát Hírportál

Harmadik napja folynak a harcok a szíriai Aleppóban

2012. július 22., vasárnap 14:02

Hadműveletet indítottak a kormányerők ellen a szíriai felkelők az ország északi részén lévő Aleppó városban – közölte több szemtanú, valamint egy jogvédő szervezet és a felkelők parancsnoka. Eközben Damaszkuszban a hadsereg próbál meg területet nyerni a felkelők rovására.

A Szíria legjelentősebb kereskedelmi és ipari városának számító Aleppóban már három napja folynak harcok, de a felkelők most megtámadták a hadsereg fő bázisát – közölte Abduldzsabbar Mohammed Akidi, aki mielőtt átállt a Bassár el-Aszad elnökhöz hű hadseregből a felkelők oldalára, ezredesi rangot viselt. A parancsnok üzenetét ellenzéki aktivisták tették fel a YouTube-ra.

Ellenzéki aktivisták és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (SODH) nevű szervezet ehhez hozzátette, hogy a harcok több negyedben folynak a városban.

Ugyancsak felkelők – a Forradalmi Vezetőség Felső Tanácsa – közölték, hogy elfoglaltak egy Törökországba vezető határátkelőt, Báb-el-Szalamot, Aleppótól északra, noha Aszad erői lövik állásaikat a távolból. A felkelők az utóbbi időben így már három átkelőt foglaltak el a Törökországgal, kettőt pedig az Irakkal közös határon. Az utóbbiak közül az egyiket, a jarabíjait vasárnap kénytelenek voltak feladni az iraki hatóságok szerint.

A SODH aktivistái számoltak be arról is, hogy a kormányhadsereg harci helikopterekről támadja a felkelők állásait a főváros több negyedében. Az állami televízió viszont tagadta, hogy helikopterek támadnának Damaszkuszban, a tévé szerint a fővárosban nyugalom van, leszámítva azt, hogy a kormányerők különleges alakulatai a lakosság segítségével megtisztítják a fővárost a lázadóktól.

Tüzérségi fegyverekkel, aknavetőkkel, valamint helikopterekről indított rakétákkal támadja a kormányhadsereg a Szíria keleti részén lévő Deir-ez-Zór város lakónegyedeit – közölték vasárnap szemtanúk. A kormányerők megpróbálják megakadályozni, hogy a felkelők megvessék lábukat a városban.

A SODH szerint júliusban 2750 ember halt meg az országban, amivel a felkelés áldozatainak száma 19 ezer fölé emelkedett. A 2750-ből 1930 civil, 738 kormánykatona és 81 felkelő. Ha az öldöklés üteme így folytatódik tovább július végéig, akkor ez lesz a legvéresebb hónap a felkelés tavaly márciusi kezdete óta – tette hozzá a SODH. A legtöbb halálos áldozat, 2924 eddig júniusban volt.

Rovatok