Index Vakbarát Hírportál

Három halott a spanyol tűzvészben

2012. július 23., hétfő 06:07

Hatalmas tűzvész pusztít Spanyolország északkeleti részén, a francia határ közelében: három ember életét vesztette, miközben a hatóságok utakat zártak le, és több ezer embert szólítottak fel, hogy ne hagyják el lakásukat.

A lángok vasárnap dél körül csaptak fel a francia-spanyol határnál lévő La Jonquera város közelében. Az erős, 90 kilométer/órás széllökések és a szárazság miatt a tűz nagyon gyorsan terjedt: a katalán kormány közlése szerint estére már 7000 hektár égett le.

A hatóságok kilenc településen több ezer embert arra szólítottak fel, hogy maradjanak otthon, s próbálják meg hermetikusan bezárni az ajtókat, ablakokat. Eddig három ember vesztette életét: az első hírek szerint úgy tűnik, ők megpróbáltak elmenekülni lakóhelyükről. Mintegy 4 ezer helyi lakos vasárnap estére áramszolgáltatás nélkül maradt.

A beszámolók szerint a térség felett hatalmas füstoszlop látható. A megromlott látási viszonyok miatt, valamint azért, mert a lángok egyes helyeken már az utak tőszomszédságában pusztítanak, Katalóniában több útszakaszt le kellett zárni, köztük a franciaországi Perpignanból Spanyolországba vezető autópályát is. A két ország közötti forgalmat itt Andorra felé terelték.

Idén különösen gyakoriak az erdő- és bozóttüzek Spanyolországban, ami összefügg azzal, hogy az idei volt az elmúlt 70 év legszárazabb tele az országban.

Rovatok