Index Vakbarát Hírportál

Narancssárga hajjal jelent meg a bíróság előtt a denveri tömeggyilkos

2012. július 23., hétfő 18:43 | aznap frissítve

Megkezdődött a bírósági eljárás James Holmes, a denveri támadó ellen, aki pénteken tizenkét embert megölt, ötvennyolcat megsebesített A sötét lovag – Felemelkedés éjféli premierjén Denver egyik elővárosában, Aurorában egy moziban. Az ötvennyolc sérült közül kilencen még mindig életveszélyben vannak, írja a BBC.

A 24 éves férfi narancssárga hajjal jelent meg a bíróság előtt, ezzel is a Batman-képregények és filmek negatív hősének szerepében tetszeleg. A kezén-lábán megbilincselt férfi egyszer sem szólalt meg kihallgatása alatt, az élőt televíziós közvetítés tanúsága szerint leginkább fásultan meredt maga elé. A bíró kérdéseire a gyanúsított helyett egy ügyvéd válaszolt. A tárgyalóteremben jelen volt a mészárlás áldozatainak mintegy negyven hozzátartozója. Az ügyészség hivatalosan július 30-án vádolhatja meg Holmes-t, akire halálbüntetést is kérhetnek.

A hatóságok szerint a férfi nem köthető terrorszervezetekhez, és nem derült ki az indítéka sem egyelőre. A rendőrség azt mondta, hogy Holmes nem volt együttműködő az eljárás során, habár elfogása után elárulta, hogy a lakását is aláaknázta. Holmes hat kilométerre lakik a mozitól.

A rendőrök szombaton jutottak be Holmes lakásába, miután leszedték az ajtóra szerelt gyújtószerkezeteket és azokat a botlózsínórokat, amik gránátokat hoztak volna működésbe. Egy kisebb, irányított robbantás is volt az ámokfutó lakásának otthont adó házban.

Az FBI most bizonyítékokat gyűjt, találtak egy számítógépet is a lakásban, amelyen fontos információkat sejtenek.

Holmes a Coloradói Egyetemen ideggyógyászatból készült tudományos fokozatot elérni, de a doktoranduszok első évfolyamának júniusi szóbeli vizsgája után bejelentette, hogy abbahagyja a tanulmányait. A férfit kiváló képességű, komoly, zárkózott fiatalembernek ismerték. Gyorshajtáson kívül semmilyen összeütközésbe nem került a törvénnyel.

A rendőrség szerint előre eltervezte tettét. Az utóbbi hónapokban interneten rendelt legálisan fegyvereket és bombák előállításához szükséges anyagokat. Két hónap alatt 6300 lőszert vásárolt négy fegyveréhez.

Médiaértesülések szerint Holmes a támadás előtt Vicodin nevű fájdalomcsillapítót vett be. Ezt az orvosi rendelvényre kapható gyógyszert megtalálták a véletlen túladagolásban 2008-ban elhunyt színész, Heath Ledger szervezetében is. Ledger az előző Batman-filmben Jokert alakította. A Vicodin mellékhatása eufória, paranoia és ritka esetekben hallucináció lehet.

Rovatok