Index Vakbarát Hírportál

Fegyverkeznek a coloradóiak

2012. július 25., szerda 19:03 | aznap frissítve

Colorado államban nagyon megnőtt a fegyvert vásárolni szándékozók száma az elmúlt három napban. Nyilván a pénteki mozis mészárlás hatása ez. Colorado állam Aurora városában ugyanis az új Batman film pénteki bemutatóján 12 embert ölt meg, és 58-at sebesített meg egy 24 éves férfi. A tettes James Holmest a helszínen elfogták.

Az államban 43 százalékkal nőtt meg a fegyvervásárláshoz szükséges igénylőlapokat leadók száma a vérengzés óta. Míg a vérfürdő előtti pénteken 880 ilyen igénylést adtak le az államban, addig a merénylet napján 1216-an, másnap pedig 1243-an. Csak a hétvégén 2887 ember kapott engedélyt lőfegyver vásárlására Coloradóban.

Arról nincs felmérés, hogy az engedélyért folyamodók közül hányan vettek tényleg fegyvert, de a helyi kereskedők szerint sokan vásároltak. Az egyikük arról számolt be a Denver Post című lapnak, hogy a legtöbb vevője esélyt akart magának, hogy megvédhesse a családját egy hasonló támadástól. Volt olyan fegyverboltos, aki a merénylet utáni első nyitáskor húsz embert látott sorban állni a boltja előtt.

Az AP értesülései szerint más államokban is megnőtt az igény a fegyvervásárlásra. A mozis mészárlás óta Floridában például 14 százalékkal, Oregonban pedig 11 százalékkal növekedett.

Rovatok