Index Vakbarát Hírportál

Szlovák képviselő ellen is indulhat eljárás

2012. július 26., csütörtök 15:34

Ellenszavazat nélkül hagyta jóvá csütörtök délelőtt a pozsonyi törvényhozás a szlovák alkotmány módosítását, amelynek alapján szeptembertől gyakorlatilag megszűnik a parlamenti képviselők büntetőjogi mentessége.

A módosítás értelmében a képviselői mentesség csak a parlamenti felszólalásokra vonatkozik majd. A képviselői mentesség szűkítésében előzetesen megegyezett az összes parlamenti párt, így az arról szóló szavazást nem előzte meg komolyabb vita.

A módosítást 145 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül hagyta jóvá a 150 fős pozsonyi parlament.
Az új szabályozás szerint így már a parlament képviselői ellen is indulhat büntetőjogi eljárás, azonban vizsgálati fogságba vételükhöz továbbra is szükség lesz a törvényhozás jóváhagyására.

Várhatóan már a közeljövőben megszűnhet a bírák büntetőjogi mentessége is, az erre vonatkozó jogszabály-módosítás kidolgozását őszre ígérte Pavol Paska, a pozsonyi parlament házelnöke.

Februárban – az előrehozott parlamenti választások előtti egyik utolsó döntéseként – a pozsonyi parlament már jóváhagyott egy, a mostanihoz hasonló jogszűkítést. A március elsején hatályba lépett módosítás – amelyet 147 igen szavazattal hagyott jóvá a 150 fős törvényhozás – a parlamenti képviselők, az államfő, az államügyészek, a bírák és a rendfenntartó szervek tagjainak szabálysértési mentességét szüntette meg.

A törvénymódosítás szeptember elsején, a szlovák alkotmány ünnepén lép hatályba.

Rovatok